Lenyűgöző hathengeres: BMW Motorrad Concept 6

Az új erőforrás elsőként egy luxus-túramotorban mutatkozik majd be

November 10-én mutatták be a milánió EICMA-n a BMW legújabb tanulmánymotorját, a BMW Motorrad Concept 6-ot. A különleges koncepció hajtását egy soros hathengeres erőforrás biztosítja, amely amellett, hogy meggyőző és egyenletes teljesítményt nyújt a hangja is a turbinákéhoz hasonlítható.
A motorkerékpár-tervezők régóta kísérleteznek már a soros hathengeres aggregátok kétkerekűekre történő fölszerelésével. A BMW Motorrad Concept 6 az első olyan motorkerékpár a bajor gyártótól, amelyben sikerült tökéletesen összehangolni ezen erőforrást a gép karakterével úgy, hogy a súlypont is a megfelelő helyre kerüljön. Ez a típusú aggregát ráadásul már a közeljövőben tovább szélesítheti a K-sorozat modelljeinek körét.
A prototípus kifejlesztésénél nagy előnyt jelentett, hogy az új erőforrás, mintegy 100 mm-el keskenyebb, mint az eddigi soros hathengeres blokkok, így csak egy kicsivel szélesebb, mint a hagyományos nagy-hengerűrtartalmú sornégyesek. A hathengeres erőforrás teljesítménye körülbelül a BMW mostani K-sorozatban használt soros-négyhengeres motoréval egy szinten mozog, azonban 130 Nm nyomatékot képes leadni már percenkénti 2.000-es fordulatszámtól, ami képessé teheti a BMW későbbi csúcsmodelljeinek meghajtására is. A Concept 6 környezetvédelmi szempontból is előnyösnek mondható a benne alkalmazott E-Gas (ride-by-wire) technológiának és a teljes körűen szabályozott katalizátornak köszönhetően.
A koncepció design-ja a „Café Racer” stílust követi. A tervezők a funkcionalitást, a minőséget és az izgalmas megjelenést tartották szem előtt a modell megalkotásakor. Lágy vonalai, a motortérbe organikusan beépített erőforrása és a különlegesen elhelyezett kipufogócsövek egyszerre biztosítanak kifinomult, ám dinamikus megjelenést a Concept 6 számára. A látvány előtérbe helyezi a technikai fejlettség és a funkcionalitás egységének megjelenítését, miközben a motor számos aerodinamikai elemet is örökölt a közelmúltban bemutatott S 1000 RR superbike-tól is.
A tanulmány sorozatgyártását egyelőre nem tervezik, azonban a BMW Motorrad Concept 6 bizonyos elemeivel a közeljövőben találkozhatnak majd a vásárlók egyes modelleken.