Minden elindulás előtt...

...érdemes rövid ellenőrzést tartani.

Minden BMW-motorkerékpár értékes műszaki termék, amellyel teljesen egyéni módon tapasztalható meg a motorozás élménye. Mint ilyen, bizonyos fokú gondozást igényel, amelyért kifogástalan működést ad cserébe. Ezt elősegítendő állítottuk össze kis javaslat-csomagunkat remélve, hogy még élvezetesebbé tehetjük az Ön számára a motorozás pillanatait.

Világítás

Ellenőrizze, megfelelően működik-e a tompított és a távolsági fény, a hátsó világítás és a féklámpa! Bár termékeinket a legjobb minőségű alkatrészekből állítjuk össze, idővel ezek is elhasználódnak. Természetesen minden szervizelés alkalmával ellenőrizzük a világítás egyes elemeinek működőképességét, mégis az a legbiztonságosabb, ha Ön is meggyőződik róla elindulás előtt, világít-e valamennyi izzó.

Abroncsnyomás

A motor menettulajdonságai szempontjából meghatározó jelentőséggel bír a gumiabroncsokban uralkodó légnyomás. Éppen ezért ne csak arra ügyeljen, hogy összhangban legyen a mindenkori súlyterheléssel és a használat módjával – pl. sportos motorozás –, azt is rendszeresen ellenőrizze, egyezik-e az értéke a használati útmutatóban előírtakkal!

Olajok

Az olaj az az anyag, amely lehetővé teszi, hogy a szó szoros értelmében súrlódásmentesen járjanak fel-alá a dugattyúk a hengerekben. Ezen kívül azonban hűtő szerepet is betölt. Pontosan emiatt nagyon fontos, hogy mindig kellő mennyiség legyen a motorban, a váltóban és a hajtóműben. Az sem jó, ha túl sok van belőle, hiszen pl. a motorban pontosan meghatározott mennyiségű kenőanyagra van beállítva az olajnyomás.

Karok és pedálok

Ön kezeivel a kuplung- és a fékkart, lábaival a váltó- és a fékpedált mozgatja. Fontos, hogy zavartalanul tudja használni őket. Rendszeres időközönként ellenőrizze, megfelelően működik-e mindegyik. Főleg a pedáloknál szokott előfordulni, hogy az ember nem veszi észre azonnal, ha kicsit elállítódtak vagy elhajlottak, mert például csizmában vezet, és nem érzékeli az eltérést. Sok BMW motorkerékpáron állíthatók a karok és a pedálok, így ki-ki saját igényeihez tudja igazítani őket – használja ki Ön is ezt a funkciót, meglátja, kényelmesebbé fogja tenni a mindennapos használatot!

Ruházat és sisak

Fontos, hogy mindig – városi motorozás, túrázás vagy versenypályás használat alkalmával – viseljen motorosruhát, hiszen abszolút elsőséget élvez az Ön személyes biztonsága. Alkalmazkodjon ruházatával a mindenkori használati körülményekhez. Mindeközben tartsa szem előtt azt a tényt, hogy még a leggondosabb ápolással sem lehet megállítani az anyagok öregedését – különösen érvényes ez a protektorokra és a sisakokra, amelyeket anyagösszetételük miatt tanácsos gyakrabban cserélni. Ha merevvé és keménnyé válnak, könnyen eltörhetnek, és akkor már nem tudják ellátni alapvető védelmi funkciójukat. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a különböző bőr és textil fedőrétegeket is. Az alsóruházatot szintén rendszeresen ápolnia kell, ellenkező esetben hamar megszűnik a ruhadarabokba épített membrán páraáteresztő képessége.

Önkontroll

Szintén nagyon fontos, hogy Ön is kellően „fitt” legyen, mert csak így fogja tudni maradéktalanul átadni magát a motorozás élvezetének. Ehhez nemcsak jó egészségi állapot, hanem kiegyensúlyozott közérzet is szükségeltetik. Kizárólag akkor induljon útnak, ha biztos benne, hogy mindvégig ura tud maradni a járművének, és semmi nem befolyásolja negatívan a vezetésben!

Időjárás

Mindig az időjárási körülményeknek megfelelően vezessen! Ne felejtse el, a motorhoz hasonlóan a gumiknak is időre van szükségük ahhoz, hogy elérjék üzemi hőmérsékletüket, vagyis hogy rendesen tapadjanak. Ruházatának is alkalmazkodnia kell az időjáráshoz. Mindig úgy öltözzön fel, hogy ne fázzon, de ne is legyen melege, és ne csak az időjárás viszontagságaitól, hanem egy esetleges bukás enyhébb következményeitől is védve legyen – például azáltal, hogy kopásálló anyagból készült, protektorokkal ellátott ruházatot visel.

Útvonal

Esetenként olyan útvonalon kell haladnia az embernek, amelyen mindig nagy a forgalom. Indulás előtt érdeklődjön az útinformnál, és inkább hosszabb menetidővel számoljon, ha pontosan akar célba érni.
Változékony időjárás esetén nemcsak a megfelelő ruházat bír nagy jelentőséggel, hanem a gondosan megválasztott vezetési stílus is.