Útközben...

...mindennek működnie kell.

A BMW motorkerékpárjai kiválóan megfelelnek nagy távolságok megtételére. Nemcsak ergonómiai adottságaiknak köszönhetően teljesíthető velük gond nélkül több ezer kilométer, hanem azért is, mert úgy lettek megszerkesztve és elkészítve, hogy bírják a tartós használatot. Az egyes típusokhoz kidolgozott különféle csomagszállítási koncepciók jóvoltából számos lehetőség kínálkozik az úti holmi kulturált elhelyezésére.
Ennek ellenére mindig ellenőrizze, minden rendesen rögzítve van-e a helyén! Inkább kétszer győződjön meg róla, mint egyszer se, hiszen óriási erők hatnak a poggyászra nagy sebességnél. Engedje meg, hogy az alábbiakban néhány hasznos tanáccsal szolgáljunk, és egyúttal jó utat kívánjunk Önnek!

A csomagok elrendezése

Először: nagyon élvezetes dolog motorral nyaralni. Egy szempontból azonban érdemes mértékletességet gyakorolni: ez pedig a csomagok mennyisége. Minél kevesebb van belőlük, annál könnyebb elhelyezni őket a motoron, és annál kisebb gondot jelent vinni őket a motor és a sátor vagy a szoba között. Másodszor: gondosan el kell csomagolni az úti holmit. A BMW Motorrad szinte mindegyik típusához sokféle lehetőséget kínál e célra – a legkülönfélébb térfogatú oldalkofferektől a tanktáskákon át a topcase-ekig és hátsó csomagtáskákig. E termékek túlnyomó többsége vízhatlan kivitelben készül. Mindenképpen érdemes közülük választania, ha megfelelő megoldást keres.
Harmadszor: minél nehezebb egy csomag, annál lejjebb kell rögzíteni. Pont. Ha e szerint a szabály szerint málházza fel a motorját, nem fognak számottevően megváltozni a menettulajdonságai. Ne felejtse el azonban, hogy például már 50 kg plusz teher is jelentősen megnöveli az össztömeget, ami komoly kihatással van a jármű viselkedésére. Ennek megfelelően válassza meg a motorozási stílusát.

Az útvonal megtervezése

Minden motorosra más szabályok vonatkoznak, amikor megtervezi az útját. Mindig vannak olyan összekötő szakaszok, amelyeken szeretne gyorsan túl lenni az ember. De aztán jönnek olyanok is, amelyeken csupa élvezet a motorozás, mert kanyargósak, dimbes-dombosak, mint például a hágók, vagy kalandos kihívást jelentenek, mint a kavicsos ösvények. Akármerre vezessen is az útja, mindig gondosan tervezze meg előre, és teremtse meg annak lehetőségét, hogy gyorsan tájékozódni tudjon menet közben a helyes útirányról, az ugyanis életveszélyes, ha sokáig leveszi a tekintetét az útról. A BMW Motorrad több korszerű megoldást is kínál Önnek a közvetlenül a látómezejébe szerelhető GPS-szel és egyéb navigációs készülékkel. Ha inkább a papírtérképet részesíti előnyben, választhat magának olyan tanktáskát a gyári kínálatból, amelynek tetején átlátszó térképzseb található. Bármerre járjon is azonban, mindig ügyeljen rá, hogy elég üzemanyag legyen a tankban – és üdítőital a poggyászában!

Pihenők

Minden embernek más és más a teljesítőképessége. Nemcsak, ami az erőkifejtést, hanem ami az állóképességet is illeti. Motorozni minden kétséget kizáróan nagy élvezetet jelent, de sokkal jobban igénybe veszi a szervezetet, mint az autózás. Emiatt hamarabb kimerülnek a tartalékok, ami a koncentrációs képesség gyengülésében és a reakciók lassulásában nyilvánul meg, és fokozott kockázatot jelent. A kimerült motoros el is bóbiskolhat egy pillanatra a kormány mögött – mondani sem kell, mennyivel nagyobb veszélynek van kitéve ilyenkor, mint egy autóvezető. A fentiek miatt hosszú összekötő szakaszokon is rendszeresen tartson pihenőt, és töltse fel mind motorját, mind saját magát energiával!

Szerviz útközben

Útközben is a legjobb kezekben.

Bármerre vezessen is az útja, biztos lehet benne, hogy Önnel van a BMW átfogó szervizcsomagja. Mindenre gondoltunk, amire csak szüksége lehet útközben. Mindig bizton számíthat nemzetközi szervizhálózatunkra, mint ahogy mobilszervizünk is a segítségére siet a bajban – éjjel-nappal.

Szervizhálózat

Biztonság minden úton.

Átfogó szervizhálózatunk a világ több, mint 80 országában áll az Ön és motorkerékpárja rendelkezésére. Csak Németországban közel 210 szervizzel rendelkezünk. Nemzetközi márkakereskedői hálózatunkkal kapcsolatban a járművéhez mellékelt használati útmutató „Európai szervizek elérhetőségei” című fejezetében talál meg minden lényeges információt. Olyan fontos dolgokról tájékozódhat itt, mint a BMW motorkerékpár márkakereskedők címei az egyes országokban. Tengerentúli utak esetére is van megfelelő tájékoztató kiadványunk.

Assistance

Mindig számíthat ránk.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy megbízhatóak legyen az általunk gyártott motorkerékpárok. Ha netán mégis műszaki segítségre szorulna, assistance szolgáltatásokkal állunk rendelkezésére. A BMW az egyetlen gyártó, amely számos országban üzemeltet ilyen készenléti szolgálatot: nagy tudással rendelkező, képzett szakembereink rövid időn belül elhárítják a hibát, hogy Ön mihamarabb folytatni tudja az útját. Annak érdekében, hogy minél gyorsabb és hatékonyabb legyen a segítség, külföldről is mindig az országa szerint illetékes mobilszervizt hívja. A központ munkatársai felveszik az adatait, és haladéktalanul megteszik a szükséges intézkedéseket. Folyamatosan foglalkoznak az ügyével, adott esetben már telefonon ellátják hasznos tanácsokkal. Ha olyan jellegű a hiba, Önhöz irányítják a legközelebbi BMW-szervizkocsit.