Általános

 • Csatlakoztassa a Navigator V-t a számítógépéhez a mellékelt USB-kábellel. A kezelési útmutató PDF formátumban az „OwnersManual” mappában vagy a Letöltések részen belül a Navigator V oldal található.
 • A különbség egyszerű: a navigáció előkészítését szolgáló verzióhoz nem tartozik 4-gombos tartó, tartót gyárilag felszerelik.
 • Igen. A készülék egy microSD kártyanyílással rendelkezik, amelyen 64GB-ig térképek tölthetők be (SDXC térkép). A memória további térképekhez vagy akár MP3-fájlok mentéséhez is használható. Ügyeljen arra, hogy a SD-kártyák FAT32 fájlrendszerre legyenek formattálva. Az exFAT formátum nem támogatott.
 • A készülék egy microSD kártyanyílással rendelkezik, amelyen 64GB-ig térképek tölthetők be (SDXC térkép). A memória további térképekhez vagy akár MP3-fájlok mentéséhez is használható. Ügyeljen arra, hogy a SD-kártyák FAT32 fájlrendszerre legyenek formattálva. Az exFAT formátum nem támogatott.
 • Igen, a Garminhoz vagy Garmin készülékekhez való térképek bármelyike használható a Navigator V-höz is. További térképeket vásárolhat a BMW Motorradtól vagy a Garmintól. A Garmintól megvásárolható térképekről bővebben a Garmin weboldalán tájékozódhat.
 • A térképadatokban talált hibákat a Garminnak jelezheti a Base Camp program segítségével, melyeket aztán feldolgozzák. Ehhez csatlakoztassa a Navigator V-öt a számítógépéhez, majd nyissa meg a Base Camp programot. Ekkor lehetősége nyílik a hiba jelentésére, ha a „Report map error” opció alatti térképnézetre kattint a jobb egérgombbal.
 • Ahhoz, hogy a Navigator V-öt autóban is használhassa, egy beépített hangszóróval rendelkező keretnek, szélvédőre helyezhető tartónak és csatlakozókábelnek kell az autójában lennie. Ezeket eredeti BMW tartozékként szerezheti be a 77 52 8 544 460 cikkszámon.
 • Ez általában lehetséges. A Navigator V belefér a tartóba és az akkumulátor tápellátása is működik. Azonban a Navigator IV-gyel ellentétben a Navigator V nem rendelkezik beépített hangszóróval. A Navigator IV-hez tartozó készlet sem rendelkezik hangszóróval, így a szóbeli megnyilatkozások nem hallhatók. Ezért a legjobb választás, ha beépített hangszóróval ellátott, a Navigator V-höz megfelelő készletet használ.
 • A licencfeltételek elfogadása csak addig szükséges, amíg a készülék nem fogad műholdas jelet és még nem történt mozgás. A Navigatorral való első utat követően már nem kell megerősíteni a feltételek elfogadását. A jelvétel önmagában nem elegendő ehhez. A Navigatornak mozgást is kell érzékelnie.
 • Ha a BaseCamp segítségével útvonalakat és kedvenceket helyez át, akkor azok tartósan eltárolódnak a készüléken. Ha végleg és visszafordíthatatlanul törölni szeretné az összes útvonalat és kedvenceket a Navigatorból, akkor azt először a készüléken kell elvégezni az útvonalaknak és kedvenceknek a megfelelő menükben történő törlésével. Ezt követően csatlakoztassa a készüléket egy számítógéphez, majd törölje az összes fájlt az almenüben/GPX-ben, ahol az útvonalak és kedvencek találhatók.
 • A LIN-Bus (helyi összekötő hálózat) a járművekben megtalálható legmodernebb, univerzálisan használható soros kommunikációs rendszer. Ez egy nyílt szabvány a CAN „alatt”, melyet akkor alkalmaznak, amikor a CAN-Bus technológia túl időigényes lenne. A LIN elősegíti az intelligens érzékelők és működtetők közötti egyszerű kommunikációt, amihez viszont nem szükséges a CAN által nyújtott sávszélesség és rugalmasság.
 • A TMC a forgalomjelző csatorna (Traffic Message Channel) rövidítése. A TMC rádiójelen keresztül továbbított forgalmi információ. A TMC információk nem hallhatók a rádióvételben, viszont megfelelő vevőegységekkel dekódolhatók. Az információkat ezt követően az automatikus útvonaltervező hasznosítja a forgalmi torlódások vagy veszélyek elkerülése érdekében.
 • A szövegből beszéd elsősorban a Navigator V felhasználója számára teszi kényelmesebbé az útvonal követését. A szóbeli megnyilatkozások nem csak az irányról, hanem az utcanévről is tájékoztatást adnak. Ezzel elkerülhetők tévesztések a kanyarodáskor és könnyebbé válik a navigáció. A korábbi szóbeli megnyilatkozásokat előzetesen rögzített valós hangok mondták ki. A szóbeli megnyilatkozásokat ezt követően a hangfelvétel megfelelő részeiből illesztették össze és azt játszották le. Ha korábban előzetesen rögzített utcaneveket akartak alkalmazni, akkor a térképben megtalálható összes utcanevet digitalizálni kellett volna, ami a mennyiségre tekintettel lehetetlen lett volna. Szövegből beszéd viszont az emberi hang hatékony utánzásával olvassa fel a szöveget. Ezért ez nem előzetesen rögzített hangfelvételeket jelent, viszont megfelelően ejti ki a betűket, szótagokat és azok kombinációit. Ennek eredményeként a szóbeli megnyilatkozások lényegesen megkönnyítik a navigációt a felhasználó számára.

Bluetooth - általános

 • A BMW Motorrad Navigator V-höz Bluetooth kommunikációs rendszereket, mobiltelefonokat, okostelefonokat és más Navigator V eszközöket csatlakoztathat.
 • Nem, erre nincs lehetőség. A BMW Motorrad Navigator V médialejátszója csak akkor aktív, amikor egy A2DP-képes fejhallgatót csatlakoztatnak Bluetooth-on keresztül. Ha nincs csatlakoztatva Bluetooth fejhallgató, akkor a BMW Navigator V csak kábelen keresztül, a BMW Motorrad audiorendszerrel küld szóbeli megnyilatkozásokat.
 • Igen, erre van lehetőség. A K 1600 GT, K 1600 GTL és R 1200 RT motorkerékpárok esetén a szóbeli megnyilatkozások akkor kerülnek lejátszásra, amikor beépített hangszórón keresztül az audiorendszer opcionális tartozékhoz van csatlakoztatva. Amikor a BMW Motorrad Navigator V-höz való készletet (cikkszám: 77 52 8 544 460) használja, akkor a szóbeli megnyilatkozások a tartóba épített hangszórón keresztül kerülnek lejátszásra.
 • Kényelmes és praktikus: útvonalak és kedvencek cserélhetők Bluetooth-on keresztül. Az útvonalak áthelyezése során kisebb eltérések jelentkezhetnek, ha nincs mindkét készüléken ugyanaz a térkép telepítve. Az útvonal minden esetben újraszámításra kerül a megfelelő készüléken tárolt térképadatok segítségével.
 • Nem, a Navigator IV és Navigator V között nem történhet Bluetooth adatátvitel, mivel a Navigator V újabb belső rendszerrel rendelkezik az útvonalmentéshez („Trips”), amely nem kompatibilis a Navigator IV-gyel. Bluetooth adatátvitel a Navigator Adventure-re nem lehetséges, mivel ezt nem támogatja a Bluetooth. A két Navigator Adventure készülék közötti adatátvitel ANT-szabvánnyal történik.

Bluetooth-kommunikáció

 • Igen, a Navigator V beépített Bluetooth felhasználói felülettel rendelkezik. Ennek megfelelően a BMW Motorrad kommunikációs rendszerrel együtt használható. Így a Navigator V szóbeli megnyilatkozásai vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a BMW Motorrad sisakba továbbíthatók. Ez nem zavarja a két BMW Motorrad sisak közötti hangkapcsolatot. A szóbeli megnyilatkozás innen csak egy sisakba továbbítódik (a vezető sisakjába). Ha rendelkezésre áll egy Bluetooth-kapcsolatra képes mobiltelefon a Navigator V mellett, akkor a mobiltelefon a sisak helyett közvetlenül a Navigator V-höz csatlakoztatható. Ezáltal a kezelés kényelmesen, a Navigator V-ről történhet. Így a beérkező hívások a telefonszámmal együtt a Navigator V-ön jelennek meg. A Navigator V segítségével fogadhatja és elutasíthatja a hívásokat. Emellett tárcsázhat is. Ebben az esetben a Navigator V billentyűzetként funkcionál.
 • Igen, ez általában lehetséges. Arra azonban nincs garancia, hogy problémák nélkül fog működni. Az optimális működés érdekében BMW Motorrad kommunikációs rendszer használata ajánlott.
 • A vonatkozó kezelési utasítások ismertetik a Bluetooth-eszközöknek a BMW Motorrad kommunikációs rendszeréhez és a Navigator V-höz történő csatlakoztatásának módját.
 • Igen, erre van lehetőség. A szóbeli megnyilvánulások, valamint a médialejátszóból érkező zene is csak egy sisakban hallhatók. Így, ha a Navigator V-öt két BMW Motorrad kommunikációs rendszerrel szeretné használni, akkor először csatlakoztatnia kell egy sisakhoz (a vezető sisakjához). A második sisakot a BMW Motorrad kommunikációs rendszeréhez tartozó kezelési útmutatóban leírtak szerint kell az első sisakhoz csatlakoztatni. A kommunikációs kapcsolat a Navigator V-ből érkező szóbeli megnyilvánulások alatt is fennmarad.
 • A BMW Motorrad kommunikációs rendszer hangerejének az MMC-vezérlőről történő szabályozásához a BMW Motorrad kommunikációs rendszernek a legújabb, v250-es szoftververziója szükséges. A szoftver ingyenesen beszerezhető bármely hivatalos BMW motorkerékpár-kereskedőtől.
 • Nem. Az MMC-vezérlőn keresztüli hangerőszabályozáshoz a Bluetooth-os sisaknak engednie kell a hangerő távoli szabályozását. Az MMC-vezérlővel történő távoli szabályozást csak a BMW Motorrad kommunikációs rendszer támogatja.
 • Ha a Navigator V-öt BT kommunikációs rendszerrel együtt használja, akkor javasoljuk, hogy kapcsolja ki a billentyűhangokat és az érintőképernyő hangjait. Ehhez lépjen a Navigator V főoldalára, majd nyomja meg a „Volume” gombot. A következő oldalon nyomja meg a bal felső sarokban található csavarkulcsot. A billentyűhang kikapcsolásához vegye ki a zöld pipát a „key tones” gomb lenyomásával.

Bluetooth-os mobiltelefon

 • Mivel a Navigator V nem rendelkezik beépített hangszóróval, ezért ez az üzenet akkor jelenik meg, ha nincs kimeneti audioeszköz. Ezért a telefonos kapcsolat csak akkor engedélyezett, ha egy Bluetooth-os fejhallgató vagy sisak, illetve autós készlet (aktivált tápellátással) is csatlakoztatva van. A Bluetooth-on keresztüli okostelefonos kapcsolat természetesen fejhallgató vagy autós készlet nélkül is működik.
 • Ha a Navigator V-ön és egy csatlakoztatott Bluetooth-os mobiltelefonon keresztül telefonhívás van folyamatban, akkor a Navigator V-ből érkező szóbeli megnyilatkozások elhalkulnak a hívás erejéig. Ugyanakkor egy hangjelzés figyelmeztet a navigációs parancsokra a telefonhívás alatt. Eközben ezeket a Navigator V képernyőjén láthatja.
 • Nem, erre nincs lehetőség. A BMW Motorrad Navigator V nem tud zenét továbbítani Bluetooth-on keresztül. Ehhez kérjük, a BMW Motorrad Navigator V-hoz tartozó médialejátszót használja.

Navigáció előkészítése

 • A navigáció előkészítése nagyon hasonló a K 1600 GT / GTL és az R 1200 GS modellek esetén, mivel azonos technológián alapulnak. Az R 1200 GS modell esetén azonban a Multi-Controller közvetlenül vezérli a Navigator V-öt. Míg a K 1600 GT / GTL modell esetén a Multi-Controller a műszerfalat vezérli, mely aztán rövid parancsokat küld a Navigator V-nek.
 • Nem, nincs szükség a BMW Motorrad Navigator V speciális verziójára az R 1200 GS modellhez. A Navigator V esetén két lehetőség állhat fenn. A navigáció előkészítését szolgáló verzió nem tartalmaz 4-gombos rögzítőkeretet, illetve tartalmaz, ahogy az az R 1200 GS modell esetén látható.
 • A navigáció előkészítése magában foglalja a Multi-Controllert, a rögzítőkeretet és a műszerfalon található tartót. Az egyes összetevők később korábbi verziókra állíthatók vissza.
 • Nem, erre nincs lehetőség. A navigáció előkészítéséhez LIN Bus szükséges. Ez nem áll rendelkezésre a 2013 előtti R 1200 GS modelleken.
 • Igen, a tartót is tartalmazó Navigator V csomag is használható az R 1200 GS modellhez. A felszereléshez a műszerfalra helyezhető rögzítőkeretet is be kell szerezni.
 • Igen, erre van lehetőség. Ehhez csak annyi szükséges, hogy a Navigator IV 4.90-es vagy újabb szoftververziójú legyen. Szükség esetén a Navigator IV-en lévő szoftver a WebUpdateren keresztül frissíthető.
 • A Garmin Zumo 660 a navigáció-előkészítéshez illeszthető, mely árammal is ellátja. A Multi-Controlleren keresztüli kezelés és a Navigator IV vagy Navigator V más speciális funkciója azonban nem támogatott.
 • A K 1600 GT / GTL modellen a Navigator V üzemanyagszint-figyelmeztetése a motorkerékpárból továbbított tartományjelzésen alapul. A figyelmeztetési határértéket külön állíthatja be a navigátoron. Ez a K 1600 GT / GTL modell tartaléklámpájától független. Ezzel szemben az R 1200 GS modell esetén az üzemanyagszint-figyelmeztetés a motorkerékpár üzemanyagszint-jelzőlámpájához van csatlakoztatva. A Navigator V figyelmeztetési határértéke ezért az R 1200 GS modellhez kötött. Az üzemanyagszint-figyelmeztetés az R 1200 GS modell tartalékjelzésével együtt kerül leadásra.
 • Nem, ez nem lehetséges, mivel a 4-gombos tartó nem támogatja a LIN Bus-t.
 • Igen. A 2013-as vagy későbbi R 1200 GS modell navigáció-előkészítésének tartója teljes mértékben kompatibilis a Navigator IV-gyel és Navigator V-tel. A Navigator V minden funkciója támogatott.
 • Igen. A K 1600 GT / GTL navigáció-előkészítésén lévő tartó teljes mértékben kompatibilis a Navigator IV-gyel és Navigator V-tel. Mivel a Navigator V nagyobb kijelzővel rendelkezik, mint a Navigator IV, a K 1600 GT / GTL motorkerékpárokon lévő 2014-nél korábbi burkolatát (cikkszám: 46 63 8 546 302) előzetesen ki kell cserélni. A Navigator V teljes képernyője csak ebben az esetben látható. A navigációs rekeszhez megfelelő burkolat a következő cikkszámon szerezhető be: 46 63 8 546 367.

Kezelés és funkciók

 • Igen, a Navigator V képes sok kanyart tartalmazó útvonalat is kiszámítani. Hiszen az ilyen útvonalak a két pont közötti lehető legkedvezőbb utat jelentik.
 • A BMW Motorrad kereskedői adatbázisát évente egyszer kell frissíteni a Navigatoron. A legfrissebb verziót a Navigator V oldaláról töltheti le. A telepítés futtatásához egyszerűen másolja át a fájlokat a navigátorára. A pontos utasításokat az adatbázis tartalmazza.
 • A legújabb BMW Motorrad járművek ikonjait a Navigator V oldaláról töltheti le. Jelenleg az R 1200 GS, K 1600 GT, K 1600 GTL és R 1200 RT modellek szerezhetők be különböző színekben.
 • A K 1600 GT / GTL modellen a TMC frissítéseket a motorkerékpár rádiója fogadja, majd továbbítja a Navigator V-höz. Mivel azonban az R 1200 GS nem rendelkezik rádióval, ezért a TMC frissítések ezen a modellen nem érhetők el.
 • A kis háromszögek a Navigator V azon funkcióit jelölik, amelyek az MMC-vezérlő lenyomásával és lenyomva tartásával aktiválhatók. A jobb vagy bal oldal lenyomásával – a háromszög elhelyezkedésétől függően.
 • Nem, az indítóképernyő nem személyre szabható.
 • Nem, a Navigator burkolata és képernyője ellenálló az üzemanyaggal szemben. Egyszerűen törölje le a ráfröccsent üzemanyagot egy tiszta ruhával.
 • A Navigator iránytű funkciójának alapját egy elektronikus iránytű képezi, nem pedig mechanikus mágneses iránytű. Ez az elektronikus iránytű a különböző mérési pontok pozíciója közötti különbség alapján határozza meg az irányt. Ha a Navigator nem mozog, akkor nem észlelhető különbség, és az iránytű nem képes meghatározni az irányt. Amint elkezd mozog, a különbség kiszámíthatóvá válik. Ekkor az iránytű a helyes irányt mutatja.
 • A BMW Motorrad Navigator nem támogatja a helymeghatározást. Ez a funkció arra alkalmas, hogy a tacho-jelek és az ún. „giro” (mágneses iránytű) értékelésével lehetővé tegye a navigációt még akkor is, amikor nincs műholdas vétel. Ez például alagútban lehet hasznos.
spinner