„Az átlagos napokat nem nekem találták ki.”

Interjú Hayden Robertscel, a motorátépítővel.

Hayden Roberts a kaliforniai Long Beachen él. Itt alapította meg a nagyhírű Hell On Wheels MC átépítőműhelyt. Innen ered egyúttal a világszerte ismert régi motorversenyének neve is. Ugyanis ha Hayden éppen nem motorokkal foglalatoskodik, akkor versenyeket szervez. Tekintettel arra, hogy mindig egyetlen nagy partiról van szó, a „Nagy partiszervező” néven is ismerjük. Született szórakoztató karakter és a motorok abszolút megszállottja – a kettő tökéletes elegyet alkot nála.

Hayden, miért szereted ennyire a motorokat?
3-4 éves lehettem, amikor apám elvitt magával a nagy-britanniai nagydíjra. Azóta gyakorlatilag minden hétvégémet a versenypályán töltöm. A motorok zaja és illata jobban megragadott, mint maga a versenypálya. Ha motorozom, a gondolataim teljesen kitisztulnak – ez a legjobb az egészben. Csak a felpörgő motor zaja számít ilyenkor és a legjobb útvonalak felfedezése. Sarokról sarokra.
Milyen jövőt tervezel a Hell on Wheels MC műhelynek?
A jövőben több eseményt kívánunk szervezni Kaliforniában. Ide tartoznak az ún. dirt track (murvás-földes terepen szervezett) versenyek és a hegyi motorozás – megfelelő öltözettel, illetve anélkül. A tengerentúlon is meg szeretnénk vetni a lábunkat, és jó lenne versenyeket szervezni Japánban. Vagy éppen Európában.
Miért kaptad a „Nagy partiszervező” nevet?
Nem tudom pontosan. De amikor elkezdtem versenyeket szervezni, mindig úgy tűnt, mintha egy nagy partira készülnék. Maga a verseny háttérbe szorult. Ha valaki vikingsisakot húz, vagy banánjelmezt ölt, az igazán szórakoztató.
Hova szeretnél igazán eljutni?
Szeptemberben a Himalájába tervezek egy utat. Itt Kaliforniában a Los Angeles Crest Highwayből a High Desert sivatagba irányuló túra biztosan varázslatos élmény lenne. Itt megtaláltam a tökéletes egyensúlyt – a szeles utak széles, nyitott fűutakká szélesednek, és elnyúlnak a sivatagba.
+ További információk

Az idők folyamán a motorok iránti szenvedély eredményeként igazi átépítőműhely jött létre. A Hell On Wheels MC-nél a régi motorok szerelmesei megjavíttathatják és helyreállítathatják motorjukat, illetve új átépítendő motorokra adhatnak le megbízást.

+ További információk

A kaliforniai átépítőműhelyben nemcsak a motorok kapnak szerepet. A Hell on Wheels MC műhely srácai néhány éve retro motorversenyeket is szerveznek. Ezek azóta világszerte ismertté váltak, és nem annyira versenyről, mint inkább egy nagy partiról szól az egész. Eddig ezekre az eseményekre csak Kaliforniában került sor. Ugyanakkor japán és európai versenyek is szerepelnek a jövőre vonatkozó tervben.

+ További információk
Kit vinnél magaddal az útra?
Mindenekelőtt a verseny igazi nagyjai jutnak eszembe, például Agostini vagy Kenny Roberts. De ha elkezdek gondolkodni, én sehol sem vagyok hozzájuk képest, így ez a találkozás valószínűleg nem sülne el túl jól. Legalábbis, az egyik félnek biztosan nem. És ekkor Joy Lewis jut eszembe – ő mindig készen áll, ha tenni kell valamit. Ez mindig a legnagyobb szórakozást jelenti.
Miylen a tökéletes nap az R nineT scramblerrel?
A térképről kiválasztok egy útvonalat a terepek tökéletes kombinációjával. Szurdokokkal, hegyekkel és járhatatlan ösvényekkel. Aztán egyszerűen fejest ugrok a kalandba – egy barát társaságában, de útiterv nélkül.
+ További információk
A BMW Motorrad scrambler szikrázva száguld tova Kaliforniában! Joy Lewis és Hayden Roberts már találkoztak. Amikor együtt dolgoztak a készleten. Nemrég házasodtak.
Az R nineT scrambler a szabadság, a nem szokványos dolgok és a vad életmód jelképe. Ez megfelel számodra?
Kipróbáltam a tipikus „kilenctől ötig” munkavégzést, de ezt nem nekem találták ki. Végső soron, mindenkinek tudnia kell, mi illik hozzá a legjobban. Számomra az a legfontosabb, hogy azt csináljam, amit szeretek, és csak akkor, amikor szeretném. Nem bonyolult megtalálni a fontos dolgokat az életben, amik igazán boldoggá tesznek. Amíg ez nem a pénzt jelenti, minden könnyen megvalósítható.
Van életfilozófiád?
Találd meg, akit szeretsz, és hagyd, hogy megöljön – Bukowski.
Mit jelent számodra a motorozás?
Magamévá tenni a hosszú utat.
+ További információk

Mindig helytáll. Igazi fenevad. Léghűtéses.

Érezd a szelet, dőlj bele és éld át minden méteren a motorozás szabadságát – a BMW R nineT scramblerrel az lehetsz, aki vagy. Noha nem egy szokványos motor, és szembe megy a megszokottal, oda visz, ahová csak szeretnéd. Mindenkinek, aki letisztult, minimalista és a szabályokkal szembemenő motort szeretne.

Az R nine T scramblerről

További történetek, amelyek érdekelhetnek.

Megfelelő motorok.

spinner