Csillogó fények.

Tokió felfedezése Joy Lewisszal és R nineT racer motorjával.

Tokió a fények, a csillogás városa – és nemcsak azért, mert a fényreklámok elárasztják a várost. 38 milliós népességével Tokió a világ legnagyobb metropolisza is egyben, azonban még sincs az embernek nyomasztó érzése a városban járva-kelve. Tényleg egy rendkívül eleven városról van szó, amely folyamatosan megújul, és régóta az urbanizáció élvonalába tartozik. Mindamellett a múlt is élénken érezteti hatását a városban, és a motoros színpad végtelen lehetőségeket kínál a motorátépítőknek és a vintage versenyzőknek.  

Zöld lámpa. Rengeteg egzotikus jelzés mindenütt, megnyugvással jelenthetjük ki, hogy Japánközlekedési lámpái a nemzetközi trendet követik. Joy Lewis gyorsít, és a második fokozatba kapcsol. Balra kanyarodik a Szivárvány híd irányába, ahol a forgalom két négysávos úton összpontosul. A hídív másik oldalán Tokió átnyúlik a horizonton a félhomályban. Az égboltot felhőkarcolók népesítik be, középen a világospiros Tokiói torony tör a magasba. Harmadik sebesség. Joy úszik a fények tengerében. Bebújik az R nineT racer félkagylós burkolata mögé, és átszáguld a hídon. A Szivárvány híd végén balra kanyarodik, egy terelőútra. Tesz egy kört, és közvetlenül a nyüzsgő metropolisz szívébe veszi az útirányt. Ellentmondásos érzés keríti hatalmába. Úgy érzi, itt minden más, mint máshol: egyik oldalon csendes, udvarias emberek, a másikon harsogó fényreklámok és giccses popzene.  

+ További információk

Manga-Mania am Shibuya Crossing.

Családi házak szegélyezik a Shibuya-kerület szeles sikátorait, ahol még a helyieknek is GPS-navigációra van szükségük a tájékozódáshoz. Minden csendes itt, így az R nineT racer boxermotorjának összetéveszthetetlen zúgása még erősebbnek hat. Egyre szélesebb és zsúfoltabb utcák fogadják Joyt, amint megközelíti a vasútállomást. Pár másodperccel ezelőtt kis kávézók, kutyaápolási és kalaposüzletek uralták az utcát, most megvilágított felhőkarcoló tornyok, mint az óriások a Super Mario Landen. A forgalom lelassul a Shibuya-kereszteződésnél, amely a világ egyik legforgalmasabb kereszteződése. Mihelyt a lámpa pirosra vált a járművek számára, és a forgalom megáll, megkezdődhet a gyalogosok meglehetősen látványos átkelése. Amint a jelzőlámpa színe átvált, gyalogosok ezrei kelnek át a zsúfolt kereszteződésen, és dolgozni, vásárolni, szórakozni indulnak.

Óriási akáosz, a rendőrök megafonnal irányítják a forgalmat, és mangazene üvölt a hangszórókból. A kereszteződés „élete” élő adásban követhető a környező épületek három óriási képernyőjén. Ez egy rendkívül lenyűgöző helyszín, amely tökéletesen megtestesíti a sürgés-forgást ebben a zsúfolt nagyvárosban. Valójában a gyalogátkelő egyike a város tíz legfőbb látnivalójának, és egyben Tokió jelképévé vált. „A Shibuya-kereszteződés New York-ra emlékeztet” – tűnödik el Joy. „Pont olyan őrült itt az élet, az egyetlen különbség, hogy New Yorkban állandóan ide-oda lökdösik az embert. Itt mindenki óvatos és tisztelettudó”. A kereszteződést mindenképpen érdemes megtekinteni a motorról, még akkor is, ha tele van gyalogossal. Jobb oldalon: Maseratik, Lamborghinik és Ferrarik garmadája. Bal oldalon: Super Mario, Luigi és Spiderman gokartozik. Mangamánia tombol mindenütt, mintha Tokió valamilyen csodaországból nőtt volna ki.  

+ További információk

Átépítőközpont a világ túloldalán.

Átépítőközpont a világ túloldalán.

Japán idegennek és egzotikusnak tűnhet, de valójában egy egyedi világ központja. Az ország évek óta virágzó színtere folyamatosan csodálatos, új alkotásokat hoz felszínre. Japán még akkor is ragaszkodott a tradíciókhoz, amikor a motorátépítő mesterség '80-as és '90-es években szinte teljesen eltűnt az Egyesült Államokból és Európából. A motorátépítés valójában csak ideiglenes megoldásnak bizonyult, minekutána Japánban kidurrant az ún. gazdasági buborék, és hirtelen nem maradt több pénz. Amikor a motorátépítés újra divatba jött az új évezredben, a világ a Távol-Keletre szegezte tekintetét, és teljesen elalélt attól, amit a japánok az elmúlt évtizedekben elértek. Tökéletességre való törekvésük és kiváló esztétikai és tervezési érzékük minden egyedi motoron tetten érhető. „Úgy tartják, a minőség nagyon fontos a japánok számára. Amit Tokióban láttam, minden arra utal, hogy ez teljesen így van” – mondja elismerően Joy. „Sok motorfanatikussal találkoztam, akik szinte mindent meg akartak tudni az R nineT racerről. Gondosan megvizsgáltak minden apróságot a motoron. Igazán érezhető, hogy minden részletre odafigyelnek”.  

+ További információk

Versenyzés, vintage külsőbe csomagolva.

Daisuke Mukasa a szervezője a B.O.B.L. vintage versenysorozatnak.

Versenyzés, vintage külsőbe csomagolva.

A motorátépítés mellett egy másik trend is gyorsan bontogatja szárnyait: a vintage versenyzés. Japán ebben is jóval a világ előtt jár. Még inkább lenyűgöző, hogy néhány templomtól és szentélytől eltekintve, semmi sem számít réginek Japánban. Minden elavult dolgot azonnal újrahasznosítanak. Daisuke Mukasa motorátépítő műhelye valódi kincsesbánya, amely szinte roskadozik a sok vintage motortól és régi alkatrésztől. Joyt teljesen lenyűgözi Daisuke ritkaságokból álló kollekciója. „A gépek, amelyeket ezekből az alkatrészekből állít elő, abszolút csodálatosak, mind műszaki, mind esztétikai szempontból”. A motorok azonban semmi esetre sem csupán múzeumi darabok. Daisuke kipróbálja őket a B.O.B.L. (Battle of Bottom Link) vintage versenysorozatban, amelyet ő maga hívott életre. „Csodálatos érzés vintage motorokon versenyezni, és visszaidézni a múltat” – mereng Daisuke. A sorozat újra elérhetővé tette a versenyzést a hobbimotorosok számára. Sokkal inkább a motoros képességeiről szól a történet, mintsem a sebességről. Ez Daisuke eszményképe. Egyúttal arra is magyarázatot ad, miért üzemelteti az átépítőműhelyt. Az alkatrészeket és kiegészítőket ezen a kis helyen gyűjti össze. A műhely feletti álmennyezet tele van gondosan elrendezett és felcímkézett, csavarokkal, anyákkal és csapágyakkal töltött dobozokkal. Kicsit szűkös itt a tér. Mint bárhol máshol Tokióban.  

+ További információk

Individualitás egy zsúfolt városban.

A Caravan Tokyo hűen tükrözi Tokió egyedi korszellemét.

Individualitás egy zsúfolt városban.

Ahol a tér szűkössé és hihetetlenül drágává válik, ott a fejlesztők felfelé építkeznek. A város számtalan felhőkarcolója közül 37 több mint 180 méter magas, az új Tokyo Sky Tree TV-torony egy 634 méterre nőtt óriás. A helyhiánnyal magyarázható az is, hogy alig található régi épület Tokióban. A 30 éves házakat már lebontják, újrahasznosítják és a jelenlegi szabványoknak megfelelően újjáépítik. Rossz szomszédokat alig találni Tokióban. Minden tökéletesen karbantartott állapotban van. Ha már láttad a várost, nem jelenti azt, hogy legközelebb is felismered. Mindig újjászületik. Az új trendek mindig teret hódítanak és testet öltenek Tokióban. A Drive Thru motorőrültjeinél a járművek szeretete meglepő átépítési ötletekkel párosul. Nem csak, hogy saját egyedi motorokat építenek Daisuke B.O.B.L. vintage versenyeire, de egy kávézóvá alakított vintage lakókocsival utaznak el az egyes versenyek helyszínére. Egy másik lakókocsi Tokió központjában, a nem éppen olcsó Omotesando kerületben parkol. Az online Airbnb vendéglátó-hálózaton keresztül adták bérbe. Az eredeti tartozékokkal felszerelt lakókocsi a japán kultúrát tükrözi, és tökéletes példája a Tokióban élő emberek megélt és kedvelt egyedi korszellemének.  

+ További információk
Úgy tartják, a minőség és az esztétika nagyon fontos a japánok számára. Amit Tokióban láttam, minden arra utal, hogy ez teljesen így van. ”

Joy Lewis

Testre szabott életvitel.

Kávézás és bevásárlás a harajukui Deus Ex Machina kávézóban.

Testre szabott életvitel.

Az egyéniség kifejeződésének lehet valami köze ahhoz, hogy ennyi ember zsúfolódik össze ilyen egy helyen Tokióban. Sok üzlet nagyon jól reagál erre a problémára, és az önmegvalósítást célzó termékeket kínál. Példaként említhető az amerikai Deus Ex Machina egyedi címke japán üzletága. Joy izgatottan lép be az üzletbe, amelyben koktélbár, átépítőműhely, kávéház, szörfshop és ruházati bolt kapott helyet. Azonnal kényelembe helyezi magát egy jó barátja, a kaliforniai motorfanatikus tervező, Stephen Kenn által tervezett stílusos heverőn. „A Los Angeles-i Deus Ex Machinára emlékeztet – jóllehet, a japán befolyás jól tetten érhető, és minden sokkal kompaktabb. Egy kicsit olyan, mintha otthon lennék, különösen, ha Stephen heverőjén ülök” – mondja Joy.  

+ További információk

A mesterség értéke.

Joy Lewis a Deus átépítőjével, Matt Robertscel a japán motorok stílusáról cseveg.

A mesterség értéke.

Ezt követően találkozik a Deus átépítőjével, Matt Robertscel. Matt ausztrál származású, először egy iskolai csereprogram keretében látogatott Japánba, 1991-ben. Annyira lenyűgözte ez a csodálatos ország, hogy 2005-ben tartósan Tokióba költözött. „Szeretem, hogy a japánok nagyra értékelik a dizájnt, és figyelnek a részletekre” – örvendezik Matt. Izgatottan meséli, hogy a motorok és átépítésük iránt érzett szenvedélye újra divatban van. „Az átépítés életstílus kérdése. Kiterjed a motorozásra, a szörfölésre, a korcsolyázásra, a divatra és a szakma fontosságának újbóli felfedezésére. Mindenhez tökéletesen illeszkedik, ezért a Deus mindent egyetlen helyen tömörít. Számomra a motorok olyanok, mint egy csésze: bele lehet pakolni az érzelmeket és a kalandok során szerzett élményeket. A motorozás feltölt energiával és izgalommal; személyes fejlődésen esel át, és kapcsolatba lépsz a többi motorossal és másokkal. Ez a különleges ebben az életstílusban”.  

+ További információk

Fénytenger a visszapillantó tükörben.

Matt Roberts számára Tokió az ideális hely életstílusa kiélésére és tervei valóra váltására. Ugyanakkor nem könnyű az átépítőknek, hogy megvessék a lábukat egy olyan országban, amely abszolút piacvezető ebben a szegmensben, olyan hely, amelyet túlzott várakozások vezérelnek, és amely az esztétikát és a tökéletességet minden más fölé helyezi. Ahhoz, hogy versenyképes maradj egy ilyen társadalomban, keményen kell robotolnod. Ez alátámasztja a szorgalmas japánokról alkotott sztereotípiát, akiknek élete a munkájuk köré összpontosul. Az olyan emberek, mint Matt vagy Daisuke éjszaka motoroznak, amikor az utcák már kiürültek. Joy Lewis is elindul R nineT racerén. Átkel a Szivárvány-hídon. Tokió fényei a visszapillantó tükörben. Előttük a horizont, ahol hajnali 4 órakor halvány rózsaszín fénysávok jelennek meg a felkelő nap országában.  

+ További információk
spinner