Klassz dolog.

Az R nineT scrambler és a megvalósult álmok – egy tökéletes páros.

A lelkes motoros, Laura Antoine scarmblerje nyergében toulouse-i otthonából Lyonba indul. Látogatóba megy valakihez, aki stílusát élete küldetésévé alakította, és aki – Laurához hasonlóan – imádja a vintage korszakot és a motorokat: Sébastien Chirpazhoz. Ő igazán szabad lélek, aki ért a szakmájához, és egy kis ajándékkal készült látogatója számára. 

A GYEREKKOR ÓTA TARTÓ RAJONGÁS

Az eredetileg Toulouse-ból származó Laura Antoine a motorozás ieánti szenvedéllyel a vérében született. Alig jutott túl a motorátépítő és vintage szcénán, hiszen édesapja a Tolulouse Sothsiders MC tagja, amely többek között a Wheels And Waves Fesztivál szervezőjeként ismert. „Apám az oka annak, hogy miért kápráztatnak el a motorok már gyerekkorom óta” - magyarázza Laura. „Szeretem a motorozást. Semmihez sem fogható szabadságérzetet ad nekem. Az élet értékes, és teljesen ki kell élvezni. Amikor a motoromon ülök, a fejem kitisztul és megoldást találok a problémáimra”.

+ További információk

Szabadnapjain a 28 éves Laura nyeregbe pattan és kimotorozik Toulouse-ból, hogy élvezhesse Dél-Franciaország szépségét. Amikor több ideje van, ennél távolabbi célpontokat szemel ki. Egyszer még Namíbián is keresztülmotorozott, legutóbb pedig Kubát szelte át. „Számomra fontos, hogy szabadnak érezhessem magam, és oda menjek, ahová és amikor csak akarok” - mondja, hozzátéve: „Természetesen vannak félelmeim. De szükségem van erre az érzésre, hogy azt érezzem, élek, és hogy sokkal intenzívebben tudjam élvezni az életet.”

+ További információk
Az élet értékes, és teljesen ki kell élvezni. Amikor a motoromon ülök, a fejem kitisztul és megoldást találok a problémáimra. ”

Laura Antoine

A motorkerékpáros utazások iránt érzett ellenállhatatlan vonzalom.

A motorkerékpáros utazások iránt érzett ellenállhatatlan vonzalom.

Laura számtalan pozitív tapasztalatot szerzett utazásai során: „Amikor motorkerékpáron utazol, az emberek sokkal közelebb kerülnek hozzád, és te magad is sokkal közelebb kerülsz az emberekhez. Azért, mert az emberek meglepődnek és kíváncsiak. Emellett motorral őrült helyekre bukkanhatsz a semmi közepén, ahová autóval sosem tévedtél volna.” Ezek a tapasztalatok jellemzik Laura minden egyes utazását - még a viszonylag rövid utakat is, például Lyonba. Ott fog találkozni Sébastien Chirpazzal, akivel nem csak általában a vintage dolgok iránt érzett szenvedélyen, hanem a nem hétköznapi életstílus iránti vonzalmon is osztozik. Nagyon izgatott az ajándék miatt, amit Sébastien kifejezetten neki készített: egy selyemkendő, ami szerencsetalizmánként fog szolgálni jövőbeni utazásai során. 

+ További információk

Ahogy közeledik Lyonhoz, az út egyre kanyargósabbá válik. A Rhône-Alpes régióban, amelynek központja Lyon, számos fantasztikus útvonal található. Miután megérkezett Lyonba, Laura végigkanyarog scramblerjével a szűk utcákon egészen a La Croix-Rousse dombjáig, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra. A takácsok az elsők között telepedtek le a város munkásnegyedében, és gördítették ki hosszú szőtteseiket a szeles sikátorokban. Így aztán Sébastien számára nem volt kérdés, hogy éppen ebben a régióban fogja elkészíteni a selyemkendőjét. Elvégre ez a hihetetlenül szabad szellem szereti a hitelességet. 

+ További információk

MINTHA CSAK EGY FEKETE-FEHÉR FILMBŐL LÉPETT VOLNA KI

Sébastien Chirpaz világa egy jelentéktelen barna faajtó mögött rejtőzik. Aki csak belép, rögtön elvarázsolja a múlt szelleme. A 30-astól a 60-as évekig terjedő időszak divatja, zenéje, motorsportja és építészete ural itt mindent. Az antik polcokon rock'n'roll lemezek és egy elektroncsöves rádió pihennek, mellettük nagybőgő. A szoba közepét egy elnyűtt bőrkanapé foglalja el. Egy pillantást vetve rá egyértelművé válik, hogy a 45 éves Sébastien mennyire a kor életstílusát testesíti meg:

bajusz, selyemkendő és nadrágtartó a csíkos ing felett - akár ha egy filmből lépett volna ki, még azokból az időkből, amikor azok még csak fekete-fehérek voltak. „A múlt végtelen. A múlt az inspiráció és a teremtés végtelen forrása, ami eleganciát visz a jelenbe” - mondja, miközben kiegyenesíti fekete keretes szemüvegét.

+ További információk

Üzleti terv helyett ösztön

„A stílus utáni folyamatos kutatás az életem. Ez a mindennapi mozgatórugóm, ami segít túlélni a napot. Számomra semmi sem rosszabb, mint a rutin, a következetesség és a monotonitás.” Ezért adta fel Sébastien marketingigazgatói állását és alapította meg saját, A „Piece of Chic” nevű divatmárkáját 2012-ben. Műtermében hagyományos selyemnyomót üzemeltet. Egyedi mintáinak és kiváló minőségű, kézzel készített áruinak köszönhetően gyorsan nevet szerzett magának. Kendőit mostanra világszerte 50 válogatott üzletben értékesítik, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Japánban és Amerikában.

De Sébestien kollekciója megtalálható Lyon és Párizs olyan életmódüzleteiben is, mint a Deus Ex Machina pop-up boltja vagy a népszerű párizsi áruház, a Le Bon Marché. „Szerettem volna megszökni a szabályok, az eljárások és az ellenőrzött kockázatok elől. Nem készítettem semmiféle üzleti tervet vagy SWOT-elemzést; ehelyett az ösztöneimre bíztam magam. A selyemkendők sikere beigazolta döntésemet” - mondja. Ezután előresiet műtermébe, ahol híres portékái ötletből valósággá válnak és gyártásra kerülnek.

+ További információk
A múlt az inspiráció és a teremtés végtelen forrása, ami eleganciát visz a jelenbe. ”

Sébastien Chirpaz

Egy selyemkendő a BMW Motorrad történetével.

Egy selyemkendő a BMW Motorrad történetével.

Laura lelkesen követi. A műteremben Sébastien felmarkol egy halom frissen nyomott selyemkendőt, amelyek csupán néhány perce érkeztek vissza a szárítókból. Tapasztalt mozdulatokkal kifeszíti őket a munkafelületek egyikére, amelyek szanaszét hevernek a fényáztatta műteremben. Kritikus szemmel megvizsgálja a lenyomatot, amely a BMW Motorrad történetét illusztrálja. „Én nem pusztán szép mintákat nyomtatok selyemre. Heroikus történeteket mesélek el” - mondja nekünk Sébastien. Számos ilyen történetet mesélt már el a legfinomabb selymen. „A 19. század végén a pilóták selyemsálakat hordtak, amire rárajzolták a repülési útvonalakat. Ez a történelmünk inspiráló része. Ezek a kalandorok és úttörők, akik az életüket kockáztatták, hogy beteljesítsék álmaikat, ezek inspiráltak engem eredetileg.”

+ További információk

Lelkesedéssel megy végig a gyártás lépésein az első vázlatoktól egészen a kész kendőig. „Mi fogott meg téged ennyire ebben a korszakban?” - kérdezi Laura, akit lenyűgöznek Sébastien alkotásai, valamint vintage lakberendezési tárgyai. Sébastien egy pillanatig elgondolkozik, mielőtt megfontoltan válaszolna. „Azt hiszem, hogy van ebben a múlt iránti rajongásban valami megnyugtató. Akkoriban az embereknek még voltak valódi hőseik – nem csak kockafejek, akik egy sikeres start-up indulása után két évvel máris milliárdosok. De a nosztalgián túl szerelmes vagyok az arto decóba és a korszak stílusába is. Akkoriban a szabadság még több volt a szabályok egyszerű megszegésénél. Egy annál sokkal megmagyarázhatatlanabb vallomás volt.”

+ További információk

Úton

Kerouac, a világirodalom egyik nagy eredeti gondolkodója szintén hatással volt Sébastienre. Igazodva egyik regényének címéhez, Laura és Sébastien elindulnak az úton, hiszen Laura természetesen nem csak azért jött Lyonba, hogy megismerje Sébastien munkáját és kézhez vegye szerencsetalizmánját. Így hát a páros nekivág R nineT-jén, illetve R nineT scramblerjén a Lyont övező vidéknek. Sébastien az összes, a hegyekbe kanyargó, kígyózó utat ismeri. „Ez a motor csakugyan felülmúlja minden várakozásomat” - mondja Laura eufórikusan, amikor rövid pihenőt tartanak.

„Az R nineT scrambler könnyen vezethető, kényelmes és komfortos. Ugyanakkor van benne erő is, és gyorsan reagál – terepre is kiviheted. És persze jól néz ki, a hangja pedig egyszerűen tökéletes. Szeretem ezt a motort. Az R nineT scramblerben egyesül a teljesítmény és az esztétika” - áradozik Laura. „Amikor ezt a motort vezeted, minden olyan könnyű – minden helyzetben. Kihasználhatod vele az összes felülettípust, amit csak Lyon kínálni tud, legyen az akár aszfaltút, földút vagy erdei út. Itt megvan minden, amire csak a biztonságos és könyed motorozáshoz szükséged lehet” - teszi hozzá Sébastien.

+ További információk

Az úriember csendesen bólint.

Az úriember csendesen bólint.

Elkezd esni. Csak egy gyors, a Lyont övező alpesi régióra jellemző zápor. „Hogyan kaptál rá a motorozásra?” - kérdezi Laura. „A vintage Vespákon és a mod szubkutúrán keresztül. A vintage motorkerékpáros közösségben olyan új családra leltem, amely ugyanazon közösségi szabályok és életstílus szerint élt, amit én és a cimboráim snowboardosként is dicsőítettünk: ez pedig az izgalom és a stílus utáni folyamatos kutatás.” 

+ További információk

Tudniillik Sébastien volt Franciaország egyik első profi snowboardosa. A 80-as évek közepén, amikor még csak egy maroknyi hóőrült létezett, akik saját maguk készítették deszkáikat. A motorkerékpározás számára egyfajta reveláció és újjászületés, éppen úgy, mint a snowboardozás volt régen. „Ez egy kreativitás és önkivetítés által vezérelt élet” - mondja. A motorkerékpározás tehát egy másik módja annak, hogy megmutasd: a te stílusod a mainstreamtől a lehető legmesszebb esik. „Amikor motorkerékpáron ülök, annak stílusa kell legyen. Nem egy csapat lázadó vagyunk – hanem nemesemberek” – mondja, egy pillantást vetve az R nineT scramblerre, és elismerően bólint.    

+ További információk

További történetek, amelyek érdekelhetnek.

Megfelelő motorok.

spinner