„A motorozásból nyerem az ihletet”

Interjú Roberto Parodival.

Az olasz Roberto Parodi korábban bankár és író volt. Aztán egy televíziós ember felfigyelt az általa írt motorkerékpáros könyvekre, és egy saját reality dokumentumfilmet ajánlott fel neki. Robertóból hirtelen író és műsorvezető lett. Feladta bankári állását. Életét azóta teljesen a kalandok és az utazás tölti ki, és a motorozás ad szárnyat képzeletének. 

Roberto, nagyon sok dolog foglalkoztat szenvedélyesen. Te most tulajdonképpen TV-műsorvezető, újságíró vagy utazó vagy?
Én írónak tartom magamat. Először is, én történeteket mesélek. Úgy hiszem, hogy a történetek sokkal érdekesebbé és vonzóbbá teszik a valóságunkat.
De nem érdekesebb az élet, mint a történetek és a könyvek?
Ha el akarsz mesélni egy történetet, ismerned kell azt, amiről beszélsz. És mivel az én történeteim mindig az utazásokról és a kalandokról szólnak, ahhoz, hogy könyveket írjak, be kell járnom motoron a világot. Ezért ez a két dolog szorosan összefügg.
Miért írsz motorkerékpárokról?
Mert szeretem ezeket a csodálatos gépeket. Egy motorkerékpár a képzelet eszköze: amikor motorozok, a jövőről gondolkozom és álmodozok.
Van valamilyen mottód, ami alapján az életedet éled?
CCC. Azaz cabeza, corazón és cojones. Ez a fej, a szív és a golyók spanyolul (nevet).

 

+ További információk

Nagyon emlékezetes. Számodra mit jelent ez?

Ez egy ironikus módja annak kifejezésére, hogy melyek egy motoros fő tulajdonságai: intelligencia és józan ész, szeretet és nagyvonalúság, valamint egy kis bátorság, amivel minden motoros rendelkezik. 

És te mikor fedezted fel ezt a csepp motoros bátorságot magadban?

14 éves korom óta motorozom. Szeretem a szabadság érzését, amit a motor nyújt.

Hová mennél, hogy megtapasztald ezt az érzést, és miért oda?

A tökéletes útvonal a Marokkótól Szenegálig vezető Transz-Szahara autóút. Szeretem ezt az utat. Amikor először teljesítettem, és 15 nap után elértem Dakart, úgy éreztem magam, mint egy ősi felfedező, aki Európából jött, hogy felfedezze Afrikát. A scrambler tökéletes lehet erre az utazásra.

És ha társaságra vágysz, kivel tenné meg legszívesebben ezt az utat?

Szeretnék hosszú utazásokra menni a fiaimmal, Pietróval és Vittorióval (21 és 19 évesek). Ez az álmom. Mindketten gyönyörű, régi motorokat vezetnek, és lelkesednek a vintage motorkerékpárokért. Pont, mint az apjuk. De miért?

+ További információk

A Parodikat nem csak a hangos motorok iránti rajongásuk köti össze. Másik közös hobbijuk a jó zenék hallgatása. Roberto és két fia a „Peter's Room” nevű családi zenekarban zenélnek. Vittorio fia (a képen jobb oldalon) gitározik és énekel, ahogyan Roberto is. Pietro (balra) dobol.

+ További információk

Amikor Roberto éppen nem a fiaival utazik, szívesen motorozik három barátjával: Andreával, Francescóval és Livióval. Gyakran utazgat velük a világban televíziós műsora, a „Born to Ride” keretében. A műsor egy reality dokumentumfilm, amelyben Roberto egy motorkerékpáros túra mindennapi kalandjait mutatja be a nézőknek.

+ További információk
Honnan jön a rajongásod a scramblerek iránt?
A scramblerek mögött megbúvó gondolat szorosan összefügg a szabadsággal, mivel azokat más motorok különböző részeiből rakták össze úgy, hogy az kielégítse a vezető igényeit. Ez az igazi szabadság: feltalálni és létrehozni valamit, amire szükséged van. Egy ilyen motoron motorozni azt jelenti, hogy egy olyan motorkerékpár valódi szellemiségét és stílusát élvezed, amelyet eredeti emberek készítette eredeti módon.
Hogy tetszik a benned élő világvándornak az R nineT scrambler?
Egy igazi scrambler, annak minden különleges tulajdonságával. Érzékeny motor, kényelmes ülés, és megfelelő pozíció vezetés közben. Könnyen irányítható, és közel érzed magad a motorhoz.
Milyen számodra a tökéletes nap az R nineT scramblerrel?
Egy tavaszi vasárnap reggel. Korán kimegyek a Milánó központjában lévő találkozóhelyre, iszom egy kávét, aztán elindulok a barátaimmal a Liguri Riviérára. A tengerparton élvezzük a mediterrán növények illatát az év első meleg napsugarai mellett, leparkoljuk scramblerjeinket egy kis étterem előtt, és spagetti alle vongolét eszünk. Van, ami ennél jobb?
+ További információk

Mindig helytáll. Igazi fenevad. Léghűtéses.

Érezd a szelet, dőlj bele és éld át minden méteren a motorozás szabadságát – a BMW R nineT scramblerrel az lehetsz, aki vagy. Noha nem egy szokványos motor, és szembe megy a megszokottal, oda visz, ahová csak szeretnéd. Mindenkinek, aki letisztult, minimalista és a szabályokkal szembemenő motort szeretne.

Az R nine T scramblerről

További történetek, amelyek érdekelhetnek.

Megfelelő motorok.

spinner