Életre kelteni az álomszerű ötleteket.

Fiatal dizájnerek új koncepciókat alkotnak.

A G 310 R küszöbön álló bemutatásával a BMW Motorrad Milánótól egészen Japánig világszerte készíti fel a piacokat az új, pehelykönnyű sportos roadster érkezésére. Az olaszországi Európai Design Intézet (IED) hallgatói egyetemi záróvizsga-projektjeik során már tanulmányozták a BMW 500 cm3 alatti szemrevaló motorját, míg Tokióban egy speciális női motoros workshop hasonlóan érdekes tanulmányokat mutatott be.

Az eredetileg a BMW Motorrad Italia marketingmenedzsere Andrea Ferrari által 2015-ben útnak indított projekt felhívást tett közzé autóipari dizájnban ill. tervezésben háttérrel nem rendelkező hallgatók számára, hogy a kicsi, könnyű és agilis motort tegyék egyedivé és vonzóvá a városi motorosok számára. Egy év munka után a hallgatók végső terveit Monzában mutatták be a The Next 100 Years fesztiválon, és most, hogy ezek a

hallgatók elvégezték az egyetemet, átadták a stafétát a hallgatók egy új csoportjának, hogy ők keltsék életre az inspirációkat az IED világszerte elsőrangú intézményeinek falai között. “A BMW Italy célja, hogy fenntartsa a partneri viszonyt a 2016/17 tanévben is. A koncepciómotorok néhány újítását szeretnénk konkrétabb fázisba juttatni, mélyen átgondolni valamennyi motor néhány speciális szempontját és létrehozni az ‘G 310 R IED’ modellt", mondja Ferrari.

+ További információk

Biztonságos és praktikus.

A kimenő hallgatók elképzelései által inspirálva az idei hallgatók azokat saját meggondolásaik alapján szeretnék továbbfejleszteni. Három hónap múlva aztán BMW Motorrad Italia és az IED tanárai bírálják el a munkákat, ahol kiválasztják a 'legjobb' ötleteket. Ebben a szakaszban a hallgatók csapatként működnek majd együtt és kidolgozzák azokat a koncepciókat,

melyeket a legjobbnak ítéltek, természetesen azzal a céllal, hogy végül megépítsék a prototípust. A hallgatók mélyreható kutatásokat végeztek, interjúkat is készítettek az általuk kiválasztott motorosokkal, hogy megértsék igényeiket, hogy a biztonság és a praktikum miért fontosabb a lóerőknél és a teljesítménynél.

+ További információk

NÉGY KONCEPCIÓ, NÉGY CÉLCSOPORT

A „BMW Savannah“ projekt

Women Power.

A 'BMW Savannah’ projekt egy speciálisan olyan nők számára tervezett motor, akik jobban szeretik a G 310 R-hez hasonló könnyű motorokat a nagy, nehéz motoroknál. A projektmotor egyik lényeges újítása a 360°-ban körbefutó LED világítás, mely növeli a motoros láthatóságát, így próbálja leküzdeni a közúti motorbalesetek leggyakoribb okát. Ugyancsak ötletes megoldás született a holttér-figyelésre is,

mely érintéses visszajelzést (lényegében apró koppintásokat) küld a motoros üzemanyagtankon nyugvó térdéhez, így figyelmeztetve a mellette közeledő járműre. Ezen kívül a csapat hozzányúlt a BMW Motorrad már meglévő kulcsnélküli indítórendszeréhez és a kulcsot karkötővel helyettesítette. Végső simításként pedig a tankon egy bőrszíjat helyeztek el a motor biztonságos és könnyű mozgatásához.

+ További információk

Művészet és sárvédő.

Művészet és sárvédő.

Ahogy azt a modern motorozás történetében megszokhattuk, az egyedi kialakítás volt az egyik olyan téma, mely több csapat munkáját meghatározta. A ‘Morpheus projekt’ célja az volt, hogy a konfiguráció folyamatát több, kirakósra hasonlító burkolati elemmel hangsúlyozza, melyek felhelyezésével ill. leszerelésével a motorosnak számos különböző opció áll rendelkezésre. Egyedi grafikákat is fel lehet tölteni az online konfigurátor segítségével. A ‘BMW G 310 Misto’ az egyedi kialakítást a funkcionalitás magasabb szintjére emeli az olyan ingázónak, aki hétvégére valami mást szeretne és így közúti és terep-használatra külön motort alkot.

+ További információk

Ezt az egymással cserélhető elemek (pl. nagyobb sárvédő) teszik lehetővé és az egyes komponensek egyedi kiszerelése még azt is megengedi, hogy a használaton kívüli tartozékok a tárolás során mintegy 'műalkotásként' lógjanak a falon. Az egyszerű felszerelhetőséget a termékhez adott speciális szerszám biztosítja. A ‘BMW Plus+’ is a kettős használatú motor témáját dolgozza ki: a használaton kívüli szélvédő a fényszóró elé billenthető, azokat a használókat célozva, akik szívesen tesznek rövid motoros túrákat, de szükségük van a hűsítő menetszélre is a forró városi közlekedésben.

+ További információk

Sportos és szögletes a fiatal motorosoknak.

Sportos és szögletes a fiatal motorosoknak.

A BMW 310 Street Race és Supermoto motorok fő jellemzője a hagyományos sebességmérő kijelző hiánya. A motoros okostelefonja veszi át ezt a szerepet és a speciális alkalmazás segítségével a felhasználó testreszabhatja a motor beállításait és aktiválni tudja a motoron körben található rejtett kamerákat: használhatja őket biztonsági berendezésként vagy fedélzeti kameraként, de leginkább arra, hogy felvegye a városi közlekedésben bemutatott trükköket! Mindkét motor megjelenésén változtattak, hogy sportosabbak és szögletesebb legyenek, hiszen a G 310 R egy másik célcsoportját szeretnék megszólítani:

+ További információk

a fiatal diplomásokat és az első munkahelyükön dolgozókat, jóllehet a BMW modern roadster-jének eredeti dizájnja sikeresen kapcsolódik az idősebb testvérekhez, a BMW S 1000 R és R 1200 R modellekhez. Mivel a BMW G 310 R Európában az A2 kategóriájú jogosítvánnyal vezethető, ugyanazzal, mellyel a legtöbb, nagyrobogót használó olasz a kis- és nagyvárosi közlekedésben motorozik, a BMW Motorrad ebben a könnyű, agilis motorban látja annak lehetőségét, hogy áttérítse a Ferrari véleménye szerint "színtelen robogozós motorozási élményre" ráunó motorosokat és átültesse őket egy fürge és dinamikus motorra – anélkül, hogy nagyobb kategóriára szóló jogosítványra kellene váltaniuk. 

+ További információk

Irány az utolsó fázis.

A "Morpheus" projekt

Irány az utolsó fázis.

A jelenlegi hallgatók munkáinak három hónapos értékelésére év végén kerül majd sor, és miután kiválasztották a legjobb prototípus megoldásokat, a hallgatóknak 2017 júniusáig kell kifejleszteni és bemutatni koncepcióikat, nemcsak záróvizsgájuk, hanem a következő évi, Garmisch-Partenkirchen-ben rendezett BMW Motorrad Napok fesztivál részeként, ahol a hallgatók munkáikat a BMW Motorrad rajongók világszerte legnagyobb találkozóján mutatják be, így lezárva a partneri kapcsolat utolsó fázisát.

+ További információk

NÉMETORSZÁG ÉS JAPÁN TALÁLKOZÁSA

Amikor az IED hallgatói Milánóban a G 310 R koncepciómotorokon bemutatták ötleteiket, bepillantást nyerhettünk abba, hogy mit várnak az Y generáció városi képviselői egy motortól. Több ezer kilométer távolságra, japán újságírók, BMW használók, kereskedők és design hallgatók egy csoportja gyűlt össze egy női workshop-on, hogy utánajárjanak, milyen legyen a japán nőknek készült ideális BMW motor.

A workshop résztvevőinek az volt a feladata, hogy ötleteket gyűjtsenek, miként lehetne a G 310 R modellt leginkább egyedivé tenni a nők számára. A jelen lévő dizájner azonnal megjelenítette az ötleteket. A szűkebb mezőnybe került dizájnok egyikét választották ki a későbbi megvalósításra. Inspirációként kivetítették a négy híres japán R nineT egyedi BMW-t, Shiro Nakajima, Hideya Togashi, Go Takamine és Kaichiroh Kurosu munkáit.

+ További információk

Stílus és praktikum ötvözete.

Az első G 310 R egyedi projekt neve ‘Sportos scambler’. Feles borítással, bütykös gumival, állítható rudakkal, behajtható tükrökkel és beépített motorfelügyelettel rendelkezik. A második dizájn lazán kapcsolódik egy Streetfighter-hez. Divatos színválasztás, ahol az ülés és a kormányfogantyú, az ikerkipufogó, a középsztender és az állítható rudak mind illenek egymáshoz. A koncepciót a stílusos praktikum jellemzi. A harmadik G 310 R egyedi projekt neve ‘City Café Racer Style’. A csepp alakú tank, padszerű nyereg és a ‘markoló’ stílusú nyeregtáska, a retro kialakítás ill. színvariációk és a hozzáillő sisak miatt választották ki ezt a modellt a további fejlesztéshez.

A dizájnt azóta elküldték egy concept design szakembernek további kidolgozásra, így azt egyszer majd megépítheti egy kiválasztott egyedi építőműhely. “Ez valamennyi résztvevő számára egy nagyon izgalmas egyedi projekt workshop volt és kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy női motorosaink igazán szeretik motorjaikat és tetszik nekik az ötlet, hogy maguk tehetik egyedivé őket", mondja Sandra Ehm, a BMW Motorrad Brand Communication vezetője, aki Münchenből érkezett Japánba, hogy részt vegyen a workshopon.

+ További információk

További történetek, melyek érdekelhetnek.

Megfelelő motorok.

spinner