Carbon Racing

Hogyan forradalmasítja a HP4 RACE a gépjárműtervezést.

A világ első olyan készleten lévő motorja, amely teljesen karbonvázzal és -felnivel rendelkezik: a HP4 RACE. 750 ilyen motort szakemberek szerelnek össze a BMW Motorrad berlini üzemében. Minden egyes motor megtestesíti a kétkerekűek iránti szenvedélyt, feszegeti a határokat és innovatív történelmet ír. 

„A HP4 RACE a legexkluzívabb motor, amelyet a BMW Motorrad valaha gyártott” – mondja Christian Gonschor projektvezető. Az Auto Shanghai motorbemutatón ennek megfelelően a tetőfokára hág az izgalom. A HP4 RACE-t először mutatják be a nyilvánosságnak. Amióta 2016 novemberében, az EICMA rendezvényen a BMW Motorrad bemutatta ezen speciális motor „továbbfejlesztett prototípusát”, a teljes szféra a további részletek lázában ég. Minden pontosan kiderül Kínában. A 001-es számú HP4 RACE a középpontba kerül. A berlini BMW Motorrad gyárban kézzel előállított 750 motor egyike. A teljesen karbonvázas és -felnis HP4 RACE High Performance új szintet képvisel és előrevetíti a superbikek-ok jövőjét. 

+ További információk

Könnyű motorozás

146 kilós monstrum.

146 kilós monstrum.

A HP4 RACE révén a BMW Motorrad a karbonszálas technológiára épít. A BMW Motorrad a világ első motorgyártója, amelyik bevezette a tejesen karbonvázas motorok kisipari gyártását. A karbon anyag használata mindenekelőtt tömegmegtakarítást von maga után. Ugyanis a Double R alapján kifejlesztett HP4 RACE mindössze 146 kilót nyom. A teljesen feltankolva is csak 171 kilós motor könnyebb a superbike világbajnokságon nemrég megcsodált, legújabb kiadású versenymotoroknál, és csupán kevéssel lépi túl a MotoGP gyári versenymotorok tömegét. Ennek elsődleges oka a héjszerkezetes karbonváz, amely csupán 7,8 kilóval járul hozzá az össztömeghez. A karbonfelni használata is nagyban felelőssé tehető a kis tömegért: mintegy 30 százalékkal könnyebb, mint a könnyűfémből készült kovácsolt kerekek, miközben ugyanakkora szilárdságot képvisel. 158 kW (215 LE) teljesítményének köszönhetően a HP4 RACE igazi impulzusgenerátor.

+ További információk

40 százalékkal kisebb giroszkópikus erő.

40 százalékkal kisebb giroszkópikus erő.

A motorkerékpár tömegéhez hasonlóan a karbon is megváltoztatja a vezetési érzetet és a kezelhetőséget. A HP4 RACE BMW Motorrad a karbonszálas technológiára épít. A kategória az RTM eljárással gyártott folyamatos rostokat tartalmazó, megerősített flízanyagokat is magában foglalja. A giroszkópikus erő a gyártott karbonkerekeknél mintegy 40 százalékkal kisebb, mint a könnyűfémből készült kovácsolt kerekek esetében. Ez a kisebb össztömeggel párosulva javítja a kezelhetőséget, gyorsabb irányváltást tesz lehetővé, továbbá szerepet játszik a gyorsításánál és a fékezési teljesítménynél. „A karbonalváz optimális kapcsolatot teremt a szilárdság, a torzió, az elhajlás, a harántkeménység és a tömeg között, és ezáltal közvetlen hatást gyakorol a vezetési dinamikára” – fejtette ki Josef Mächler termékmenedzser. „Az alumínium alváz lényegesen nagyobb korlátokat szab”. Az alváz még többéves folyamatos terhelés mellett is szilárd marad, ennélfogva sokkal jobb tulajdonságokat mutat, mint a legtöbb versenymotor, ha a tartósság kerül szóba. 

+ További információk

A karbon tartóssági tesztje

Kemény, mint az acél.

Kemény, mint az acél.

Az emberi hajszálnál tízszer vékonyabb karbonszál a karbon anyag alapösszetevője. A karbonszálakat kötegekbe rendezik, és gyantával együtt feldolgozva merev komponensekké alakítják. Így készülnek a karbonszállal megerősített műanyagok (CFRP) vagy röviden karbon anyagok. A karbon rideg, mint az cél, de a sűrűsége mintegy 80 százalékkal kisebb. A BMW Group felismerte a karbon jelentőségét a járműgyártás korai szakaszában, és csatlakozott a világ vezető gyártójának számító SFG Carbon céghez, amely a HP4 RACE alapanyagát biztosítja. A BMW Group már 2003-ban kiterjedten használta a karbont. Akkoriban a vállalat nagyipari felhasználás céljával iparosította a karbonszálgyártási eljárást a BMWM3 CSL piacra bocsátásával. A BMW i3, BMW i8 és BMW 7 Series sorozat is tartalmaz karbonrostot egy intelligens anyagkeverék részeként.

+ További információk
A HP4 RACE a legexkluzívabb motor, amelyet a BMW Motorrad valaha gyártott. ”

Christian Gonschor

A HP4 RACE projekt vezetője

Kipróbált és tesztelt ütközés közbeni viselkedés.

A iváló minőségű anyag biztonságosságának tesztelése céljából a mérnökök hároméves kitartó tesztnek vetették alá a HP4 RACE-t: a kerekeket több alkalommal magas járdaszegélynek kormányozták az ütközés közbeni viselkedés optimalizálására. Az energiát a felnialapra sikerült továbbítani, és ennek következtében a meghajló anyag elnyerte eredeti formáját. „Nem tapasztalható hirtelen levegővesztés, mint a könnyűfémből készült kovácsolt kerekek esetében” – mondta Mächler. „A vezető a kisebb sebesség mellett akár vissza is térhet a boxba”. A héjszerkezet belsejében a hátsó falak megakadályozzák az alváz sérülését. Még jóval az alváz működőképességének potenciális csökkenése előtt a látható alkatrészek magától értetődővé teszik a problémát. Ez azt jelenti, hogy a HP4 RACE alvázsérülésére úgy készültek fel, hogy a motor alkatrészei közül az alváz és a kerekek hibásodnak meg utoljára bukás esetén. 

+ További információk

A szenvedély nem ismer határokat

Világbajnoki szinten.

Világbajnoki szinten.

A HP4 RACE-nek nincs oka a szégyenkezésre, ha a legújabb gyári superbike versenymotorokkal való összehasonlításra kerül sor. A meghajtás, az elektronika és a rugóelemek világbajnoki minőséget képviselnek. Öhlins fordított teleszkópvilla (FGR 300 típus), Öhlins rugóstag (TTX 36 GP típus), mart fém és fémlemez  alkatrészekből gyártott könnyűfém függesztett  lengővilla – az exkluzív motorhoz tartozó felszerelés számos tekintetben professzionális szintet képvisel a sportban. Ami a futóművet illeti, a HP4 RACE még egy lépéssel előbbre is kerül a karbonszálas technológiának köszönhetően. Tekintettel arra, hogy a legtöbb versenymotort még manapság is manuálisan gyártják. A HP4 RACE alvázához hasonló alvázak gyártása négy megfeszített tempóban dolgozó alkalmazottnak egy teljes hétig tartana. Modern automatizált technológiát alkalmazva az alvázgyártás mindössze néhány órát vesz igénybe, és közben a minőség sem szenved csorbát. 

+ További információk

Berlini kézi gyártmány.

A HP4 RACE a BMW Motorrad berlini üzemében készül. Szakértőkből álló kis csapat szereli össze és felügyeli a motort. A teljes motorkerékpárnál ugyanez érvényes. A csapat azon fáradozik, hogy a HP4 RACE-t a lehető legkisebb tűréssel és a legnagyobb precizitással lehessen előállítani. A szenvedély nem ismer határokat – ezt az elvet követi a HP4 RACE fejlesztő- és gyártócsapat, és alkalmazza a speciális kiadású motorra. „Szabványosított gyártású motort eddig soha nem sikerült ennyire minőségi anyagokkal felszerelni” – állítja Reno Reppin, a berlini üzem projektmenedzsere. Ennek szellemében a HP4 RACE teljesen megfelel a nagy teljesítmény tekintetében támasztott követelményeknek, és kompromisszumok nélkül tolja ki a motorsport-technológia határait a jövőbe. 

+ További információk

Fokozott biztonság. Jobb vezetési élmény.

További történetek, amelyek érdekelhetnek.

Megfelelő motorok.

spinner