Michael Dunlop

Történelmi triplázás a BMW Motorraddal.

A BMW Motorrad és az észak-ír Michael Dunlop sikere nyomán a történelem megismételte önmagát Georg „Schorsch” Meier 1939-es, az Isle of Man versenyen elért legendás Senior TT győzelmét követően. Most, 75 évvel később, a BMW újfent győzedelmeskedett az Isle of Man versenyek legnagyobb presztízzsel bíró versenyén. Dunlop megnyerte a Senior TT 2014 viadalt. Ez volt a harmadik győzelme ezen a héten egy BMW motor nyergében. Ezelőtt Dunlop már az Isle of Man TT superbike és superstock versenyt is megnyerte egy BMW S 1000 RR motorral. Egy rendkívül izgalmas Senior TT versenyen ugyancsak Dunlop diadalmaskodott.

Interjú Michael Dunloppal

BMW Motorrad: Ez az első alkalom, hogy részt veszel a BMW Motorrad Days eseményen. Mi a véleményed a rendezvényről?

Dunlop: Ez egyszerűen fantasztikus! Az idő csodálatos, a légkör vérpezsdítő, igazán élvezem, hogy itt lehetek. Nagyon jó látni a sok embert és sátort. Enni, inni, szórakozni – hiszen erről szól itt minden.

BMW Motorrad: Ez egy nagyszerű év volt eddig számodra. Mennyire játszik fontos szerepet nálad, hogy ilyen különleges ajándékkal sikerült meglepned a BMW Motorradot, ezzel a sporttörténelem részévé válva – 75 évvel a BMW utolsó Senior TT győzelme után?

Dunlop: Minden TT-győzelem nagyszerű pillanat, de mindezt a BMW-ért tettük, történelmet írtunk, amire mindig emlékezni fog mindenki. Fantasztikus érzés tudni, hogy elvárták tőlem a versenyeken szerzett győzelmeket, és én 75 év után meg tudtam felelni ezeknek az elvárásoknak. Nálam ez mindig szerepelni fog a históriás könyvekben. Nekem is és a BMW-nek is jól jött ez a siker – mindegyik fél nyertesnek tekintheti magát.

+ További információk

BMW Motorrad: Érezted a nyomást, ami ezekkel a versenyekkel jár?

Dunlop: Sok izgalmas pillanatot éltem át. A gyártó 75 éve nem képviseltette itt magát, maga a motor sohasem nyert itt, és semmiféle tesztelést nem tudtunk végrehajtani a motoron – ehhez már túl késő volt. Szóval, nagyon jó volt itt szerepelni a motorral, és azonnal teljesíteni a küldetést. Minden szereplőre egyértelműen nyomás hárult. Én csak parányi szereplője vagyok ennek a történetnek. Mérnökök, alvázépítők, villamossági szakemberek voltak a csapatunkban. Mindenki vállára mázsás teher nehezedett. Végül is, nekem csak az volt a dolgom, hogy felüljek a motorra, és húzzam a gázkart. A többieknek ügyelniük kellet arra, hogy minden zökkenőmentesen menjen. De az egész csomag megfelelőn működött. Elindulni egy teljesen új beállítással, másik motorral, olyan csapattal, amely még sohasem járt itt, és mindezt tesztelés nélkül – mindenki őrültnek tartott bennünket. Végül azonban sikerült megmutatnunk, hogy minden rendben van velünk. Sikeresek voltunk, ez a legfontosabb!
+ További információk
Dunlop az Isle of Man versenyen aratott győzelme kapcsán.

BMW Motorrad: Szerinted sokan kételkedtek bennetek a májusi North West 200 versenyen elért első győzelmed előtt?

Dunlop: Biztosan tudom, hogy voltak ilyen hangok. Úgy vágtunk neki a North West 200 versenynek, hogy előtte ki sem próbáltuk a motort. Rákaptam a motorozás ízére, és megnyertem a legfontosabb superbike versenyt – pedig követtem el hibát az első viadalon. Őszintén: tudod, hogy mennyi energiát fektettünk bele. Aztán elindultunk a TT versenyen; nagyon nehéz volt, de megcsináltuk! Mindent megtettünk, amire szükség volt, rögtön összebarátkoztam a motorral, és gondoltam: igen, ez így jó lesz. A TT aktuális versenyein teljesen kontrolláltnak tűntél, elolvastad a boxutcában neked szegezett táblát, és sikerült tartanod a sebességet a körülötted zajló események forgatagában. Valóban így történt?

+ További információk
1939 és 2014: a BMW Motorrad nyerte az Isle of Maversenyt ezzel a két motorral.

BMW Motorrad: A TT aktuális versenyein teljesen kontrolláltnak tűntél, elolvastad a boxutcában neked szegezett táblát, és sikerült tartanod a sebességet a körülötted zajló események forgatagában. Valóban így történt?

Dunlop: Egész hétvégén, minden versenyen, amin elindultam, növeltem a tempót, majd csökkentettem, aztán újra. Csak akkor futottam gyors kört, amikor igazán szükségem volt rá. Utána visszavettem a tempóból. Ez nagyon jól működött az idén.

+ További információk
Ez nagyon büszke pillanat a BMW Motorrad számára.

Udo Mark

BMW Motorrad Motorsport Marketing

BMW Motorrad: Számos sportmotort kipróbáltál már. Az RR- és HP4-tulajdonosok ezrei számára mennyire megfelelő a helyi BMW Motorrad kereskedésből vásárolt szériamotor?

Dunlop: Azok a motorok, amelyek nyergében sikerült győznünk a szériamotorok kategóriájában, olyan járgányok, amelyek a kereskedésben kaphatók. Nincs velük sok tennivaló, csak ki kell vinnünk őket a TT-versenyekre, olyan gyorsan, mint a superbike viadalokra. Fantasztikus kis járgány ez – nagyon gyors, és minden új trükköt végre lehet vele hajtani. A Superstock kategória szintje javult, mert a motorok egyre jobbak. Kizárólag szériamotorokról van szó, amelyeket meg tudsz vásárolni az üzletben.

+ További információk
BMW Motorrad az országúti versenyeken

A BMW Motorrad UK 2014-ben csatlakozott az országi versenysorozathoz, hogy megünnepelje Meier 75 évvel korábbi legendás győzelmét, amelyet a gyári 255-ös típusú Kompressor nyergében aratott, a BMW Motorrad első TT-győzelmét szállítva. Az évforduló megünneplése céljából a BMW Motorrad UK 2014-ben csatlakozott az országúti versenyekhez. A Buildbase BMW Motorrad brit superbike csapat mögött álló Hawk Racing erőit egyesítve és a BMW Motorrad Motorsport által támogatva megalakult a BMW Motorrad / Hawk Racing. A müncheni szakértők szakértelmükkel segítettek, és műszaki támogatásukat is latba vetették.

Példul a BMW Motorrad Motorsport biztosította Dunlop RR motorkerékpárjának superbike motorját. A májusi North West 200 versennyel kezdődően Dunlop és csapata mind a Superstock, mind a Superbike kategóriában diadalmaskodott az Isle of Man TT verseny részeként. Az Isle of Man TT versenyen a BMW Motorrad / Hawk Racing csapat három további TT-győzelemmel gazdagította kollekcióját. Ezzel a csapat egyértelműen bizonyította, mire képes a BMW S 1000 RR az országúti versenysorozatban. A 25 éves Dunlop megerősítette helyét a történelmi dicsőséglistán. Lenyűgöző teljesítményt nyújtva, 11 TT-sikert ért el. Ebből hármat a BMW S 1000 RR motor nyergében ért el. Ő lett az első motoros a történelemben, aki két egymást követő évben aratott TT-győzelmet

BMW Motorrad: Ambiciózus motorversenyző vagy. Mik a terveid az augusztusi Ulster GP-t követően?

Dunlop: Minden napot szeretnék kiélvezni. Nincsenek konkrét terveim. A saját dolgaimmal kívánok foglalkozni. Meglátjuk, hogy alakul. Nem lennék motorversenyző, ha nem éreznék rá késztetést. Nem csak a részvételért csinálom. Én mindig nyerni akarok.
Köszönöm, Michael, sok szerencsét!

+ További információk
További történetek, amelyek érdekelhetnek.
Megfelelő motorok.
spinner