Három napig ébren.

A BMW Motorrad napokon Garmisch-Partenkirchen partiparadicsom lesz.

Garmisch-Partenkirchenben 2002 óta minden július első hétvégéjén összegyűlnek a kétkerekű járművek szerelmesei. Azért utaznak a német Alpokba, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel együtt ünnepeljenek. A fesztiválon együtt vannak a motoros világ legkülönfélébb szereplői, az egyedi motorépítés kedvelőitől a kalandkeresőkig, a motoros mutatványok mestereitől a versenymotorosokig. Visszatekintünk a 2016-os BMW Motorrad napokra, mielőtt Garmisch-Partenkirchen július 7-től 9-ig ismét a motoroskultúra központja lesz.

Garmisch-Partenkirchen zümmög, mint egy méhkas.

Három nap nem elég. Csütörtök este egyi motor a másik után döbörög át Garmisch-Partenkirchen történelmi központján. A német Wetterstein hegység előhegyeinél elterülő kisváros úgy zümmüg, mint egy méhkas. Garmisch és Partenkirchen lakói korábban is sokat jártak ide. 1936-ban közösen adtak otthont a Németországban első ízben megrendezett téli olimpiának. Abban az időben egyesült a két település. Habár a két kisvárosnak mai megvannak a maga fesztiváljai, klubrendezvényei, sőt saját nyelvjárása is, Garmisch-Partenkirchen együttesen nagyon büszke arra, hogy náluk rendezik a négysáncversenyt és a sí világbajmokságot.

+ További információk

Akik motorozásra vágynak, nem tudják kihagyni a szűk szerpentinekben végződő, kanyargós, hosszú országutakat.

Olyan prominens atléták hazája, mint Maria Höfl-Riesch, Laura Dahlmeier, Miriam Gössner vagy Felix Neureuther. És 2002 óta, a BMW Motorrad napok tökéletes helyszíne is. Ami ezt lehetővé teszi: a híres Zugspitze és sok más, a bajor égbe törő hegycsúcs. Akik motorozásra vágynak, nem tudják kihagyni a buja, zöld legelők mentén haladó kanyargós, hosszú országutakat. Az út a szűk szerpentinekbe torkolló békés tájakon vezet keresztül, és az út végén az Alpok panorámája várja az utazókat. Nem kell hozzá sok idő, és máris az osztrák Innsbruckba érsz, ahonnan egyenes út vezet a Dolomitokhoz.

+ További információk

Garmisch-Partenkirchen, mint olvasztótégely.

Már csak a táj miatt is megéri idejönni. Így aligha meglepő, hogy a világ minden tájáról érkezett motorosok zúgnak körbe a festői kisváros régi útjain. Željan Rakela a GS-ével Horvátországból érkezett – ami csak egy kőhajtásnyira van, tekintettel arra, hogy a GS-ében már 308 000 km volt. Prasit Aphiphunyasokkal hosszabb utat tett meg, hogy eljusson a BMW Motorrad napok helyszínére. A thai motoros Bangkokból végig az F 800 GS-szel jött; ez 12 000 kilométeres, és két hónapig tartott.

A vendégek között találjuk az International GS Trophykorábbi résztvevőit és vesenybíráit, valamint az első női csapatot is. „Úgy tűnik, mintha Garmisch-Partenkirchen nagyon messze lenne a világtól. És ezt én mondom, üdvözlet Dél-Afrikából” - mondja Morag Campbell. A hegyekkel övezett táj és a kanyargós utak tökéletes összhangja – felettébb szürreális.” Morag töb más GS motorossal együtt az Enduro Parkba indul. Kérdésekre fog válaszolni a GS Trophy sátorban az International GS Trophy kapcsán.

+ További információk

Készülődés a partira.

Sokan már évek óta ismerik egymást, míg mások csak most találkoztak először - de ez nem számít.

Készülődés a partira.

Három nap kifejezetten rövid idő, ha ennyi a vendég, ilyen messziről jöttek, és mindent bele kell adni. Három napig ébren - a legjobb formában. Ezért sokan már a parti kezdete előtt megérkeznek. Körbeülik a tüzet, beszlgetnek, nevetgélnek. Sokan már évek óta ismerik egymást, míg mások csak most találkoztak először - de ez nem számít. „Közös szenvedélyük a motorozás, és messziről jöttek, hogy közösen éljék át ezt a kalandot” - mondja Amy Harburg. Az ausztrál is a női International GS Trophy csapat tagja volt, és a BMW Motorrad napokat olyan alkalomnak tekinti, amikor újra találkozhat a csapattársaival és a GS család tagjaival.

+ További információk
A hegyekkel övezett táj és a kanyargós utak tökéletes összhangja – felettébb szürreális. ”

Morag Campbell

GS Trophy női csapat

Egy akciófilm kellős közepén.

Mattie Griffin mutatványaira mindenki odafigyel a rendezvényarénában.

Egy akciófilm kellős közepén.

Egykerekezés első keréken, egykerekezés elengedett kormánnyal, kerékkipörgetés hátrafelé – péntek reggel, Mattie Griffinre figyel a rendezvényaréna. Mostantól kezdve három napig minden második órában az F 800 R-en mutatja be motoros kaszkadőr tudományát. Ezeket a nézőket nagyon megfogta az írországi Galway-ből érkezett sztárkaszkadőr lelkesedése. „Élvezem, ahogy az emberek arckifejezését, amikor megnevettetem vagy lenyűgözöm őket” - lelkendezik Mattie a bemutató után. Sarah Lezito az egyik néző. A francia nőt a világ legjobb női motoros kaszkadőreként tartják nyilván. 2017-ben ő is fellép a rendezvényarénában, most pedig felméri Garmisch-Partenkirch légkörét, hangulatát. A rendezvényarénában folyamatosan pörög a program: most jön az Action Lifestyle Show, ahol a hip-hop tánc, a görkorcsolya-trükkök és a motoros kaszkadőr mutatványok frissítő életstílust hoznak a stadionba.

+ További információk

Rockabilly és relaxálás.

Élőzene varázsol rockabilly életérzést az idilli alpesi környezetbe.

Rockabilly és relaxálás.

Néhány méterrel távolabb a show az „Original Motodrom”-mal, a világ legrégebbi utazó halálfalával folytatódik. Donald Ganslmeier és csapata lélegzetelállító látványosság keretében száll szembe a gravitáció törvényével. Amikor először jártunk itt, összesen ötször adtuk elő műsorunkat. Közben a BMW Motorrad napok olyan népszerűségre tett szert, hogy most már fél óránként fellépünk.” És ahogy közeleg az este, a Motodrom előtt a lelkesedés egyre nagyobb lesz. Élőzene varázsol rockabilly életérzést az idilli alpesi környezetbe. Aki nem táncol, az ejtőzik – vagy a bárban barátkozik, ahol a vendégek szelfit készíthetnek Makani Terrortattoo modellel és Riccardo Burchielligrafikussal. A grafikus Paninival együtt a BMW Motorrad „Motorosok a viharban” című képregényéhez a helyszínen készíti az elsp skicceket. A szomszédban az akciószínpadon fotózkodni lehet az újG 310 R-rel. A fényképek digitális formában is hozzáférhetők, és azonnal posztolhatók.

+ További információk

Az Aplok felfedezése új motoron.

 

Aligha találnánk Garmisch-Partenkirchennél alkalmasabb helyet egy kis motortúrára. Mindenki, aki szeretné új motoron felfedezni az alpesi utakat, jelentkezhet bármelyik kirándulásra. A vezetett túrákon az aktuális modellek közül lehet választani: R 1200 RTtúramotor-kerékpár, R 1200 RSsportmotor vagy az R 1200 GSEnduro. Hannes Jaenicke és Daniel Roesner német színészek a közeli Eibseebe vezető úton tesztelik a BMW C Evolution modellt.

„A C Evolution érzésre olyan mint egy nehéz jármű, úgy lő ki, mint egy rakéta és olyan kényelmes, mint egy GS” - számol be Hannes a motorral kapcsolatos tapasztalatairól. Ő korábban már motorozott a maxi robogón – mígEva Håkanssonszámára, aki a saját készítésű, áramvonalas, elektromos járművével került be a Guiness világrekordok könyvébe, ez még újdonság. „Mindig azt hiszed, hogy a nyomaték a hanghatás nélkül semmit sem ér, de valójában ennek pont az ellenkezője igaz. Az elektromos motor olyan, mint a kalóriamentes csoki. Megvan benne minden, amit szeretek – sebesség, nyomaték és erő – de mentes az olyan nem kívánatos dolgoktól, mint a zaj és a levegőszennyezés.”

 

+ További információk

Motorsport régen és most.

Maria Costello az első nő, aki fellép az Isle of Man TT pódiumán.

Motorsport régen és most.

Míg a kiállítási sátor új motorjai és a legújabb divatot jelentő gépek a jelent mutatják be, addig a klasszikus járművek sátrába látogatók visszautaznak az időben. „Itt látható a BMW Motorrad öröksége” - mondja Maria Costello motorversenyző, miközben végigsétál a történelmi járművek között, amelyek közül nem egynek a BMW Múzeum ad otthont. Megáll az R 90 S-nél és minden oldalról megvizsgálja. Ez a versenyzőlegenda, Helmut Dähne győztes motorja. 1976-ban ezzel nyerte meg az Isle of Man TT production osztályát. Mellette lóg az abból a korból származó eredeti, piros bőröltözete is. Maria már jó ideje csodálta a TT versenyzőket, még mielőtt első nőként maga is versenybe szállt volna.

+ További információk

Művészi munka.

Custom Village-ben az R nine T csillog a napfényben.

Művészi munka.

A Double-R versenyző, mit a leggyorsabb nő a mezőnyben, öt teljes éve tartja a TT terepverseny rekordját. A BMW Motorrad napokon Maria találkozik más nagy motorversenyzőkkel is, mint például Jordi Torres, Markus Reiterberger és Ian Hutchinson. Autogramokat adnak és a vendégek közé vegyülnek. Maria gyakran feltűnik a vintage versenyeken is, amint országúti és boxer sprint futamokban indul klasszikus BMW motorokkal. A klasszikus sátornak kifejezett ellentéte a Custom Village, ahol a versenyek nagyágyúi által átalakított motorok csillognak a napfényben. Winston Yeh R nineT-je Taiwanról érkezett, míg a Church of Choppers az USA-ból. A müncheni Diamond Atelier és a svájci VTR Customs szintén elhozták legújabb modelljüket Garmisch-Partenkirchenbe.

+ További információk
Amikor először jártunk itt, összesen ötször adtuk elő műsorunkat. Eközben félóránként szerepelünk. ”

Donald Ganslmeier

Eredeti Motodrom

Az egész világon hallgatják.

Elspeth Beard 1982-ben egy BMW R 60/6-tal indult világ körüli útra.

Az egész világon hallgatják.

Garmisch-Partenkirchenben mindenki útra akart kelni, amikor Michael Martin a sivatagokon átvezető motoros kirándulásairól mesélt A fotós elkísérte őket, mintegy ötven országban jártak. Történetei éppoly legendásak, mint a fényképei, teljesítménye világszerte ismert. A zsúfolási megtelt BMW Motorrad moziban. Az elbűvölt hallgatóság ámulva élte át a távoli országok felfedezésének élményét, és kedvet kapott hozzá, hogy saját maga is motorra pattanjon és útra keljen. A soron következő előadók egyaránt a csúcsot képviselték: Elspeth Beard 1982-ben egy BMW R 60/6-tal indult világ körüli útra – ami akkoriban meglehetősen szokatlan volt. Hollywood már bejelentette, hogy a történetet filmre akarja vinni, az eseményeket ismertető könyv megírása folyamatban van. A BMW Motorrad napokon már kaphattunk belőle ízelítőt, és abból az érzésből is, hogy mindenki mesélhet lenyűgöző történeteket a saját motoros élményieről.

+ További információk

Eric Massiet du Biest a BMW Motorrad napokat takaróként ölelő alpesi csúcsokat nézi. „Nézzétek: ez a BMW Motorrad stílus, az urald az életed érzés” - mondja a francia világjáró. A BMW Motorrad felelős munkatársai is osztják azt a véleményt, hogy a BMW Motorrad napok és Garmisch-Partenkirchen elválaszthatatlanok: 2017. július 7-9-ig a település ismét a világ minden tájáról érkezett motorőrültek paradicsoma lesz. Három napig ébren– három örömteli nap.

+ További információk

BMW Motorrad Days 2017

További történetek, amelyek érdekelhetnek.

spinner