Madame Freestyler.

Sarah Lezito megtáncoltatja a motorját.

Sarah Lezitót a világ legjobb női kaszkadőrének tartják. Scarlett Johansson társa volt a The Avengers 2 motorosbemutatón, sok férfi versenyzőt maga mögé utasítva a motoros kaszkadőr világbajnokságokon. Jelenleg a francia motoros a BMW Motorrad közösségének tagja.

Számomra a freestyle olyan dolog, amit imádok. Csak felpattanok a motorra, és átadom magam az élvezetnek. A freestyle az életstílusom. ”

Sarah Lezito

Sarah Lezito gyorsan megérkezik a munkahelyére. A 24 éves motoros elhagyja a Rue de Champagne-t, majd az Épernay-t, ínyencéttermek és előkelő borozók mellett vezet az útja. Moët & Chandon és számtalan egyéb nemes ház székhelye található itt a Champagne-ban, a francia luxus hazájában. Kicsivel tovább haladva Sarah talál egy üres parkolót. Itt van a munkahelye. Rugalmas munkaidőben dolgozik, nincsenek munkatársai. Parkolás helyett Sarah inkább felgyorsít.

Átszeli a teljes parkolót, megfordul, és a motort a hátsó kerékre emeli. Majd az első kerékre áll, stoppie, 180 fokos fordulat. Sarah felgyorsít, és csinál egy újabb wheelie-t, felugrik az ülésre, és lábát a kormány fölé helyezi. Tíz percig szédít valakit hajmeresztő motoros mutatványával, és ez csak a bemelegítés. A motor úgy táncol Sarah alatt, mintha versenyló lenne. Nem véletlen: járműve több mint 159 lóerős. Minden nap idejön, ez az „ő” parkolója. A rendőrség és a lakók is ismerik. Ez az a hely, ahol a világ legjobb női motoros kaszkadőre bemutatja trükkjeit.

+ További információk

Egykerekezés a szőlőskertben

Sarah Lezito édesapja alig látta a kvadját, mert a 13 éves Sarah szinte állandóan azzal egykerekezett.

Csak a környező térség múlhatja felül a francia Épernay városka romantikáját. Szőlők borítják a szelíd dombokat, és aprófalvak sorakoznak,   román stílusú templomtornyokkal. Az egyik ilyen falucskában nőtt fel Sarah Vignot egy szőlősgazda lányaként. Két nővére közül az egyik Zitónak hívja Sarah-t, innen származik a le Zito becenév, amely később a Lezito művésznévvé alakult át. Édesapja vett egy kvadot a szőlőskerti munkához. De csak ritkán van alkalma használni, mert 13 éves Sarah lánya állandóan ezzel egykerekezik, így szórakoztatva barátait. . „Majdnem minden nap használtam ezt a járgányt, szinte beleőrültem az edzésbe. Természetesen a kvadon sérülések keletkeztek, és otthon kifogásokkal kellett előállnom” – emlékszik vissza Sarah. „Amikor végül megmondtam az igazat, a szüleim nem nagyon tudták mire vélni a dolgot. De idővel hozzászoktak. Nevet.

+ További információk

Sarah úgy döntött, hogy apja nyomdokaiba lép. Egyre több motoros kaszkadőri ajánlatot kapott, és a motorozás élete szerves részévé vált.

A kvados trükkök sora hamar kimerült, de Sarah egyáltalán nem unta meg. Sokkal nagyobb ambíció munkálkodott benne, mint barátaiban. 16 éves korában kapott egy 125 köbcentis motort. Ezzel sokkal több trükköt lehet megvalósítani, és Sarah gyorsan tanul. A falu már régóta elég kicsinek számít ezekhez a trükkökhöz. Mostanság hasonlóan gondolkozó lelkekkel találkozik Franciaország minden vidékéről, és hétvégente velük közösen edz. Hét közben iskolába jár; később két évig a szőlőművelés fortélyait tanulgatja. Nagyon élvezi, és fontolgatja, hogy apja nyomdokaiba lép. Egyre több motoros kaszkadőri ajánlatot kap, és a motorozás élete szerves részévé válik. Sarah számára egy teljesen új fejezet kezdődik. „Én és a barátaim soha nem hittük volna, hogy egy napon ez lesz a hivatásom. A motoros kaszkadőrködés még mindig nagy örömet jelent számomra – csak már más szinten.”

+ További információk

Utcai tánc

Egykerekezés az első (stoppies) és a hátsó keréken (wheelies), kerékkipörgetés (burnouts): Sarah Lezito tökélyre fejleszti trükkjeit.

Maga a motoros kaszkadőri hivatás rendkívülinek számít. De még szokatlanabb, ha egy nő választja hivatásának ezt a tevékenységet. „Női kaszkadőr? Találkozhatunk veled a moziban?” – az emberek gyakran tesznek fel ilyen kérdést. Kíváncsiak, és rengeteget kérdeznek. Sarah boldogan válaszol a kérdésekre. Filmsorozatokban betöltött partneri szerepéről, versenyekről, bajnokságokról és bemutatókról mesél. Nincs külön kategória hölgyek számára. Sarah rendszerint a férfiak társaságában űzi motoros szenvedélyét. „A férfiak több erőt és szenvedélyt sugároznak magukból motorozás közben. Ezért saját stílust alakítottam ki: a megfelelő egyensúlyra és a könnyedségre összpontosítok.” Ennélfogva Sarah bemutatója akrobatikus táncra emlékeztet: kecses, erős és elszánt is egyben. Tánc az aszfalton, az utcán – utcai tánc. Egykerekezés az első (stoppies) és a hátsó keréken (wheelies), kerékkipörgetés (burnouts) és akrobatikus elemek szerepelnek a trükkök között.

+ További információk

Sarah bemutatója akrobatikus táncra emlékeztet: kecses, erős és elszánt is egyben.

„Igyekszem megvalósítani a stílusomat és tökélyre fejleszteni a trükkjeimet.” Nem akar túl sokat kockáztatni. Úgy tartja, hogy a fokozatos előrehaladás és a hibák következetes kijavítása a siker kulcsa – különösen azért, mert makacs térdsérülés kínozta korábban. „2015 októberében, egy ütközés során szalagszakadást szenvedtem. Ezt követően négy hónapig nem fordultam orvoshoz. Mivel nem akartam kihagyni a 2016-os idényt, a műtétet őszre halasztattam. Ez hiba volt, mert az instabil térdem miatt nem bíztam már a testemben, és valahogy a teljes szezon is elúszott számomra.” Sarah keményen edz, és visszaküzdi magát a korábbi szintre. 2017-ben padlógázzal szeretne hajtani egy S 1000 R nyergében.

+ További információk
Keményen kellett dolgoznom, hogy kordában tudjam tartani az idegállapotomat, és egyúttal nyitottabb legyek az emberek felé. ”

Sarah Lezito

Visszahúzódás vagy szórakoztatás

Kezdetben Sarah számára a lámpaláz jelentette a legnagyobb kihívást.

Bonyolult dolog a motoros kaszkadőrködés? Egyértelműen igen. Ám Sarah számára semmi nehézséget nem jelent. Úgy tűnik, szenvedélye nem ismer határokat. Nem szerepel a szótárában a feladás fogalma. Ami rettentően csábítja, az a rivaldafény. „Mindig visszahúzódó voltam, és nem különösebben beszédes.” Kezdetben óriási a nyomás – legfőképpen azért, mert Sarah mindig jó bemutatót szeretne tartani, és a tökéletességre törekszik. „Feszült voltam, mert minden szem rám szegeződött. A stressz karproblémákat idézett elő nálam. Két perc motorozás után teljesen leblokkoltam” – emlékszik vissza keserűen. A lámpaláz olyan erős volt nála, hogy alig ismerték meg a barátai. „Keményen kellett dolgoznom, hogy kordában tudjam tartani az idegállapotomat, és egyúttal nyitottabb legyek az emberek felé. Vidéki lányként ezt nagyon nehezen éltem meg.”

+ További információk

A visszahúzódó viselkedés már a múlté. Sarah a szórakoztatást választotta.

2013-ban Sarah először vett részt a lengyelországi motoros kaszkadőr világbajnokságon. Két évvel később a legnagyobb sikert aratta ugyanezen a helyszínen. A 75 motoros közül ő volt az egyetlen hölgy, és az előkelő kilencedik helyen ért célba. „Egészen hihetetlen érzés volt, és számomra győzelemmel ért fel. Az előttem beérő fiúk teljesen őrültek voltak! Soha nem érek fel a szintjükre. De a nézők valószínűleg emlékezni fognak egy lányra, még ha nem is tudják a nevét.” Éppen elég ember él a világon, aki ismeri őt: több mint 2,5 millió Facebook-követőjével Sarah Lezito majdnem olyan híres, mint maga a motoros kaszkadőrködés. Követőinek betekintést enged a mindennapi edzésébe: a barátaival készített fotókat és videókat posztol a Facebookon. A visszahúzódó viselkedés már a múlté. Sarah a szórakoztatást választotta.

+ További információk

A világ színpadán

Scarlett Johansson kaszkadőrpartnereként játszott a Marvel stúdió kasszasikert arató Bosszúállók 2. sci-fijének motoros jeleneteiben.

Sarah Lezito tehetsége révén akár Hollywoodig is eljuthat. A Marvel stúdió Bosszúállók 2. sci-fijében való szereplésre kapott ajánlatot. Scarlett Johansson kaszkadőrpartnereként a film motoros jeleneteiben kapott szerepet. „Ez volt az első filmes szereplésem, egyúttal egy igazán nagy lépés előre. Erre nagyon büszke vagyok” – mondta Sarah lelkesen. „Hátborzongató élmény volt. Rengeteg tehetséges emberrel találkoztam – kaszkadőrök a harcos, motoros és úszójeleneteknél.” 2016-ban, az Inferno című thrillerben egy BMW R 1200 RT pilótájaként láthatták a nézők. Sarah időközben az egész világot bejárta, és közben kaszkadőrpartnerként, versenyeken, bemutatókon és filmekben szerepelt. Gyakran csak néhány napot tölt otthon, és már mennie is kell valahová. „Néha hiányolom az otthon csendjét. De ha sokáig vagyok otthon, hiányzik az utazás.”

+ További információk

„A motoron mi, kaszkadőrök, komolyan viselkedünk és folyamatosan koncentrálunk, de utána jöhet a szórakozás – a freestyle” – mondja Sarah Lezito.

Amikor Sarah éppen szünetet tart, élvezi az otthoni létet. „Az alvás, a finom ételek és a szabadtéri sportok fontosak számomra. Így tudok a legjobban feltöltődni. Sokat tanultam a táplálkozásról, és hiszem, hogy az egészséges életvitel további távlatokat nyit meg előttem.” Sarah-nak nincsen kialakult edzési ütemterve. „Amikor felkelek, kiderül, éppen hogy érzem magam. Figyelek a testem által küldött jelzésekre.” Minden professzionalizmus ellenére Sarah fontosnak tartja, hogy a szórakozás továbbra is központi szerepet kapjon. „Számos más sporttal ellentétben a motoros kaszkadőrködés többnyire nem tartogat versenyszerű küzdelmet. Mi, motorosok sokkal inkább egy családot alkotunk. A motoron komolyan viselkedünk és folyamatosan koncentrálunk, de utána jöhet a szórakozás – a freestyle.”

+ További információk

További történetek, amelyek érdekelhetnek.

Ezzel használható motorkerékpárok.

spinner