A motorozás megkezdése előtt

Néhány apróbb javaslattal kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy annyiszor és olyan sokáig élhesse át a vezetési élményt, amennyire csak lehetséges. Végső soron ez egy igen értékes technológia. A körültekintő kezelés alapvető fontosságú a tartós és hibátlan működés szempontjából.
+ További információk

Kisebb ellenőrzést mindig érdemes végezni.

Világítás

Mielőtt útra kel, ellenőrizze a tompított fényszóró, az országúti fényszóró, a hátsó lámpák és a féklámpák állapotát. Csak a legkiválóbb minőségű alkatrészeket szereljük fel, és minden szerviznél ellenőrizzük azok tökéletes működését. De a biztonság kedvéért egy gyors ellenőrzést Ön is hajtson végre.
Levegő

A megfelelő légnyomás a kifogástalan vezetési viselkedés egyik legfontosabb feltétele. A BMW Motorrad mini lábpumpa segítségével ellenőrizheti a nyomást, és megfelelően beállíthatja  az útviszonyoknak és az Ön vezetési stílusának megfelelően. A megfelelő értékeket a kezelési útmutató felsorolása tartalmazza.

Olaj

Az olaj a motor kenését és gördülékeny működését szolgálja. Ugyanakkor le is hűti a motort, és biztosítja az ideális működési hőmérsékletet. Az ADVANTEC Original BMW motorolaj a BMW Motorrad csúcsteljesítményű motorjai által támasztott legmagasabb követelményeknek is megfelel. Az ADVANTEC Original BMW motorolaj egyedi formulájának köszönhetően hosszú időn át garantálja a motorkerékpár problémamentes működését. Mindig győződjön meg arról, hogy megfelelő mennyiségű olaj van a motorban, a sebességváltóban és a hajtóműben. A túl sok olaj káros hatást gyakorolhat a járműre, mivel a motorban az olajnyomás meghatározott olajmennyiségre lett tervezve.

Pedálok

Kézzel a következő pedálokat vezérelheti: tengelykapcsoló, fék, lábfék és sebességváltó. Mind a négy pedálnak kifogástalanul kell működnie. Különösen azért, mert a lábpedálok hajlamosak az elállítódásra. Számos modellünk állítható pedáljai a napi motorozást még élvezetesebbé teszik. Ha a legjobbat keresi, a BMW Motorrad HP alkatrészek a megfelelő választás. Karbonból, titánból és alumíniumból készült kiváló minőségű alkatrészek tesznek minden egyes motorkerékpárt egyedivé.

Felszerelés

Ruházatát természetesen az időjárásnak megfelelően kell megválasztania. De közben soha ne feledkezzen meg a biztonságról. A BMW Motorrad Ride & Style funkcionális és stílusos ruhák és a biztonsági szempontból fontos tartozékok széles skáláját kínálja, minden időjárási körülményhez alkalmazkodva. Motorja védelme és minden időjárási körülményhez való előkészítése céljából az eredeti BMW ápolási termékeket kínáljuk. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy még a leghatékonyabb ápolás sem küszöböli ki az öregedési folyamatot: a protektorok és a sisakhéjak idővel rideggé, törésre hajlamossá válnak, és elvesztik védelmi funkciójukat. A bőr- és funkcionális ruházat a tartós levegőzés érdekében ugyancsak megfelelő ápolást igényel.

Önellenőrzés

A legjobb vezetési élményben akkor lesz része, ha Ön maga is fitt állapotban van. Hiszen csak akkor fogja magát jól érezni motorja nyergében, ha egészséges, és kiegyensúlyozott életmódot folytat. Indulás előtt fontos, hogy megfelelően el tudja engedni magát.
Az időjárási körülmények ellenőrzése

Vezetési stílusát mindig az időjárási viszonyokhoz igazítsa. Ne feledje: nemcsak Önnek kell felkészültnek lennie,  hanem motorjának és a gumiabroncsoknak is szükségük van arra, hogy az optimális működéshez felvegyék a megfelelő üzemi hőmérsékletet. Ami a ruházatot illeti: ne legyen túl hideg és meleg sem. Ne csak a szélviszonyokra, hanem az esésvédelemre is fordítson gondot.
Útvonal-ellenőrzés

Ha tisztában van a forgalmi helyzetekkel, könnyebben el tudja engedni magát. A motoros úthoz szükséges időt is megfelelően meg tudja tervezni. A belépő szintű modelltől egészen a terepjáró navigátorig – a BMW Motorrad navigátorokkal mindig megbízhatóan eléri célját.

Úton

A BMW motorkerékpárok különösen jól elő vannak készítve a hosszabb távú motorozáshoz. Ergonómiájuknak köszönhetően könnyedén megtesznek akár több ezer kilométert is. Továbbá a gyártásnál mindent alaposan megterveztünk a nagy igényeket támasztó, folyamatos működéshez. Miden modell esetében számos megoldást kínálunk, hogy Önnek ne jelentsen gondot fontos tárgyainak megfelelő szállítása. Mindazonáltal minden esetben ellenőrizze a tárgyak megfelelő rögzítettségét, mivel az útfelülettől és a vezetési stílustól függően sok-sok erőhatás éri a csomagot az út során. Mielőtt jó utat kívánnánk, tekintse át további tippjeinket!
+ További információk

Hogy minden motoros út varázslatos pillanatokat jelentsen.

Csomagtárolás

Minél kevesebb csomagja van, annál szabadabbnak érezheti magát. Különösen a motoron. Attól függően, éppen hol tartózkodik motorjával, csomagját mindig tegye a magával vitt sátorba vagy egyéb helyre. Fontos, hogy csomagja megfelelően be legyen csomagolva. Az eredeti BMW Motorrad tartozékok a csomaggal kapcsolatos megoldások széles tárházát kínálják (oldalelemek, tanktáskák, csomagtartók vagy akár görgős csomaghordók), és ezek majdnem mindegyike vízálló és kifejezetten az Ön BMW járművéhez igazodik. A nehéz csomagokat mindig tegye alulra. Ezáltal a vezetési viselkedésre a legkisebb hatás irányul. De a legfontosabb: a vezetési stílusát mindenkor az útviszonyokhoz igazítsa.

Útvonaltervezés

A felejthetetlen élményért a megfelelő tervezés elengedhetetlen fontosságú: vezetés közben mindig összpontosítson az útra. Mindennél fontosabb a kívánt információ gyors és biztonságos elérése. GPS navigáción alapuló kompakt eszközeink és térképtartó zsebbel ellátott tanktáskánk hasznos segítséget jelentenek. És természetesen gondolnia kell az utazás időtartamára is – mind az üzemanyag, mind saját szükségletei tekintetében.
Fékek

Ha energiáról és kitartásról van szó, mindenkinél saját teljesítményjellemzők állapíthatók meg. Motorja közvetlen és intenzív vezetési élményhez juttatja Önt, de ez több erőfeszítést igényel, mint az autóvezetés. Ezáltal a tartalékok gyorsabban kimerülnek: a koncentráció és a reagálási képesség csökken, míg az ellenőrizetlen helyzetek veszélye nő – egészen a vezető rövid idejű, akaratlan álomba merüléséig („microsleep” állapot). Tehát különösen a hosszabb utak esetében, mindig szánjon elegendő időt a pihenésre.
Szervizhálózat

Fokozott biztonság minden útvonalon: kiterjedt szervizhálózatunk 80 ország 1200 címét érinti. Ezáltal 2020-ban több mint 1500 értékesítő partner lesz a piacon. Minden nemzetközi információ – a BMW mobil szerviz vonatkozásában is – megtalálható a BMW fedélzeti tájékoztatójában. És egy külföldi utakra vonatkozó prospektus is rendelkezésre áll.
Mobilszerviz

Motorjaink megbízhatósága a legfőbb prioritás. Ha járműve lerobban, a mobil szerviz mindenkor elérhető az Ön számára. A BMW az egyetlen gyártó, amely teljesen saját hívási szervizhálózatot tart fenn számos országban: kiterjedt tapasztalattal rendelkező, képzett szakembereink újra életet lehelnek motorjába. Ha gyors és hatékony segítségre van szüksége külföldön, nincs más dolga, mint tárcsázni a hazai mobil szerviz hívószámát. Az információrögzítés itt történik, és minden további lépésre haladéktalanul sor kerül. A mobil szerviz irányítási központja kezeli az ügyeket, és telefonon a lehető legnagyobb mértékű támogatásban részesíti Önt. Ha azonnali segítségre van szüksége, a meghibásodott BMW elszállítására alkalmas legközelebbi járművet irányítjuk Önhöz. A hazai mobil szerviz telefonszámát megfelelő útmutatónkban találja.

A tél beállta előtt

A BMW-k felületét rendkívül jó minőségű fényezés vonja be. Legyen szó festett vagy teljesen színezett anyagokból, ill. fémekből készült bevonatról, kizárólag a legjobb minőségű termékeket használjuk. Mindamellett az útszóró só, a nedvesség és a hőmérséklet minden anyag felületén előidézhet károsodást. Motorját mindig meleg és száraz helyen tárolja – a száraz hely biztosítása alapkövetelmény. A burkolaton biztosítani kell a megfelelő légáramlást. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy a lecsapódó nedvesség korróziót vált ki. Ha a teljes biztonságra törekszik, használjon könnyűolajat, például kerékpárfényt (világospiros olajspray), és fecskendezze a motorra. Így különösen a fémfelületeket óvhatja hatékonyabban a korróziótól. A szezon kezdete előtt javasoljuk, hogy langyos vízhez adagolt kis mennyiségű mosófolyadékkal és lágy szivaccsal tisztítsa meg járművét. Természetesen BMW Motorrad partnere további tippekkel is szolgál.
+ További információk

Mindig legyen kellően felkészült.

Tisztítás

Rendszeresen távolítsa el a téli motorozás nyomán felgyülemlett sólerakódást, és megfelelő eszközökkel javítson a tisztítás hatékonyságán. A nagynyomású tisztítót óvatosan adagolja, és ne irányítsa a spray-t közvetlenül a szívócsatornára és a csapágyakra. Az ápolási termékeket természetesen tőlünk is beszerezheti. A tisztítástól a fényezésig: az eredeti BMW ápolási termékek tökéletesen ápolják motorját. 

A váz tehermentesítése

Javasoljuk, hogy a téli időszakban motorját a középtámaszra állítva tárolja, hogy a gumiabroncsokat és a rugóstagokat ne érje állandó terhelés a téli immobilizációs időszakban. A lapos helyek elkerülése érdekében időnként a BMW ide-oda mozgatása ajánlott – erre a legkisebb hely is elegendő.
Akkumulátortöltés

Ha motorját hosszabb időn keresztül nem használja, az akkumulátor töltöttségi szintje csökken. A múltban az emberek nagy erőfeszítések árán vették ki az akkumulátort, és magukkal vitték a meleg lakásba, hogy a szezon kezdetére fel tudjon töltődni. Napjainkban remek töltésfenntartó készülékek (pl. BMW Motorrad akkumulátortöltő) szerezhetők be, amelyek rendszerint úgy csatlakoznak az akkumulátorhoz, hogy azt nem kell kivenni. Praktikus megoldás, feltéve, ha van hozzá csatlakozóaljzat.

Üzemanyagok

A BMW szintetikus olajokat nemcsak rendkívül rugalmas alkalmazhatóság jellemzi, hanem a teszteli időszaknak is ellenállnak az immobilizációs időszakban. Hiszen a téli időszakot követően, rövid felmelegítés után tökéletesen kifejtik hatásukat. Különösen ajánlottak az ADVANTEC Original BMW motorolajok és az Original BMW Expert Line termék, amelyek tökéletesen alkalmazhatók a BMW Motorrad járművek motorjához. A fémtankok feltöltését az immobilizációs időszak előtt ajánljuk, mivel a lecsapódó pára a tank belsejének korrózióját idézheti elő. Műanyag tankoknál ezzel a jelenséggel nem kell számolni. A karburátorral működő motoroknál le kell választani a tank és a karburátor közötti tápkábelt, és hagyni kell, hogy az üzemanyag kicsepegjen a karburátorból a megkeményedés megelőzése érdekében. A korszerű befecskendezéses motoroknál – a teljes BMW Motorrad termékskála alapján – ez az intézkedés nem indokolt.

KÖZELI BMW SZERVIZPARTNEREK.

Globális szervizhálózatunknak köszönhetően mindenhol és mindenkor jelen vagyunk. Találja meg a legközelebbi BMW szervizpartnert, és használja ki szervizajánlataink előnyeit.

Szervizpartner keresése
spinner