A motor vezérléséről a Motronic elektronikából, a katalizátorból és az oxigénérzékelőből álló interaktív vezérlőrendszer gondoskodik, amely rendkívül hatékony működése révén optimális mértékben csökkenti a kipufogógázban található káros anyagok mennyiségét. A kibocsátás szabályozása érdekében fémhordozóval rendelkező és nemesfémekkel – pl. palládiummal és ródiummal – bevont katalizátor használatos.
A katalizáció szempontjából fontos nemesfémek ártalmatlan anyagokká alakítják át a káros szén-monoxidot, valamint a szénhidrogéneket és a nitrogén-oxidot. A katalizátor hatékonyságát döntően meghatározza az égési folyamat során a levegő és üzemanyag aránya. Az ideális elegy 14,7 rész levegőből és egy rész üzemanyagból tevődik össze.
Az oxigénérzékelő méri a kipufogógáz maradványoxigén-tartalmát, és annak függvényében küld a keverék összetételére vonatkozó korrekciós jeleket a vezérlőegységnek. Ez garantálja a tartósan környezetbarát kipufogógáz-karakterisztikát.
A modern motorkerékpárokon a teljesítményalapú kipufogórendszerekbe telepített, kellemes hangú, szabályozott katalizátorok optimális szintézist alkotnak mind a járművezető, mind a környezet számára.
+ További információk

Még több technológiai részlet

spinner