Az intelligens vészhívással kapcsolatos GYIK
 • Az ECALL aktiválása esetén a rendszer csak olyan, sebességfüggetlen adatokat küld a BMW Call Center számára, amelyek az azonnali segítségnyújtáshoz feltétlenül szükségesek. Ennek megfelelően a jármű pozíciója csak aktív vészhívás során követhető le. A rendszer tehát nem kínál lehetőséget a menetsebességgel kapcsolatos következtetés levonására.

 • Vészhívás automatikus vagy manuális aktiválása esetén a rendszer egy titkosított adatrekordot küld el a BMW Call Center számára, amely többek között a jármű azonosítószámát, az előre telepített SIM-kártya mobiltelefonszámát, az aktiválás időbélyegét, a vészhívás típusát (manuális vagy automatikus), valamint az aktuális pozíciót és az utazás irányát tartalmazza.

 • Az intelligens vészhívás határozatlan ideig áll rendelkezésre, és további mobildíjak, pl. roamingdíjak nélkül használható az elérhető európai országokban (lásd a hálózati lefedettséget: bmw-motorrad.com/ecall or http://www.bmw-motorrad.com/com/de/technology_detail/safety/item_ecall.html).

 • Az intelligens vészhívás minden vészhelyzetben használható. Például ha balesetet lát, nem érzi jól magát, a jármű meghibásodik, vagy más szolgáltatásokra van szüksége.

 • Vészhelyzetekben a vészhívás aktiválásának nincsenek gyakorisági korlátai. Például, ha az automatikus vészhívást egy kisebb baleset során megszakították a visszaszámlálás alatt, elindítható a manuális vészhívás az SOS gomb használatával (például ha egy adott idő elteltével észlelünk először egy lehetséges sérülést). 

   

 • Az intelligens vészhívás funkció átfogó érzékelőrendszerekből és robusztus algoritmusokból áll a balesetek észlelésére, amelyet számos járműteszt során tett a BMW Motorrad a lehető legbiztonságosabbá. Ezért kizárható, hogy a vészhívás a jármű károsodásával nem járó gyakori vezetési helyzetekben, például kátyúkon vagy akadályokon történő átkelés során, vagy a jármű álló helyzetben történő eldőlése során is aktiválódjon. 

  Az automatikus aktiválás előfeltételei:

  ·       10 km/h feletti sebességnél történő kerékdőlés

  ·       10 km/h feletti sebességről történő fékezést követő kerékdőlés

  ·       Akadállyal/járművel történő ütközés meghatározott súlyosságtól, a személyes sebességtől függetlenül (pl. ha parkolás közben a motorkerékpárnak ütközik egy másik úthasználó)

 • Az intelligens vészhívás révén a motorkerékpár olyan rendszerrel van ellátva, amely megbízhatóan tesz különbséget a kis és súlyos balesetek között. Ennek során a rendszer többek között a gyorsulással és a kerékszöggel kapcsolatos érzékelőinformációkat használja.   

   

 • A vészhívás manuális aktiválásához meg kell győződni róla, hogy a jármű stabil, és a gyújtás be van kapcsolva. Emellett javasoljuk a motor leállítását és a sisak levételét a lehető legjobb hangminőség érdekében a BMW Call Centerrel való interakció során.

   

 • Automatikus aktiválás során a mentési lánc biztonsági okokból mindig aktiválódik egy vészhívás esetén. A vészhívás csak enyhe kerékdőlés/kis baleset esetén előzhető meg az SOS gomb nyomva tartásával egy rövid visszaszámlálás során (műszerfali kijelzés akusztikus jellel kísérve). Amint létrejött a kapcsolat a BMW Call Centerrel, a munkatársnak kötelező segítséget küldenie az automatikus aktiválás miatt.

   

  Manuális aktiválás során interakcióba kell lépni a Call Center munkatársával. Ha a munkatárs olyan információt kap, amely szerint orvosi segítség szükséges, aktiválja a mentési láncot. Az adott helyzettől függően a mentési lánc biztonsági okokból működtethető akkor is, ha a járművezető nem beszél, vagy nem tud beszélni a munkatárssal.

   

 • A vészhívás előfeltétele a mobilhálózat rendelkezésre állása. Ha nincs elérhető mobilhálózat, nem hozható létre a kapcsolat a BMW Call Centerrel. A mobiltelefon-modul járműben történő felszerelési helye elsősorban a funkcionalitás jegyében lett kiválasztva, hogy a rendszer a lehető legtovább működőképes maradjon még súlyos baleset esetén is. Ha maga a rendszer megy tönkre egy súlyos balesetben, nem működtethető a vészhívás.

   

 • A manuálisan, valamint a kis balesetek által aktivált vészhívások is megszakíthatók az SOS gomb nyomva tartásával a visszaszámlálás során. A manuális aktiválás esetén a kapcsolat felállítása megszakad az utazás folytatásakor vagy a gyújtás lekapcsolásakor. A súlyos balesetek által aktivált hívások nem szakíthatók meg. Ebben az esetben minden másodperc számít, és a mentési lánc a lehető leggyorsabban működtethető.

   

 • Alapvetően nincs szükség a rendszer tesztelésére. Műszaki hibák esetén üzenet jelenik meg a műszerfalon. Szükség esetén az ügyfél természetesen maga is tesztelheti a rendszert. Ennek érdekében elegendő röviden megnyomni az SOS gombot a jármű álló helyzetében. Ekkor megkezdődik a visszaszámlálás (akusztikus jel és megjelenítés a műszerfalon), így az aktiválás rövid időkereten belül törölhető a BMW Call Centerrel való kapcsolat létrejötte nélkül.  Véletlen vészhívás esetén tájékoztatni kell a Call Center munkatársát arról, hogy csupán "rendszertesztelésre" került sor.

   

 • Nincs szükség a rendszer karbantartására. A kezdeti elindítást követően a rendszer rendszeres időközönként automatikusan frissül mobiltelefon-/GPS-vétel megléte és felkapcsolt gyújtás esetén (pl. vezetés során).

   

 • Az intelligens vészhívás előnye, hogy az Ön által választott nyelven beszélhet a BMW Call Center képzett munkatársával. Vészhelyzetben különösen fontos garantálni a korlátlan információáramlást. A gyárilag beállított nyelv országfüggő. Mivel a kívánt "ECALL nyelv" a műszerfal nyelvi beállításaitól független, csak hivatalos BMW Motorrad márkakereskedő határozhatja meg a jármű esetén preferált nyelvet. A rendelkezésre álló nyelvek: német, angol, francia, olasz, holland, lengyel, portugál, orosz, svéd, spanyol, cseh és török.

   

 • Ha nem szeretné használni az intelligens vészhívás funkciót (pl. használt jármű vásárlása esetén), egy hivatalos BMW Motorrad márkakereskedő deaktiválhatja az előre telepített SIM-kártyát és a kapcsolódó intelligens vészhívás funkciót. A SIM-kártya deaktiválását jelzőfény jelzi a műszerfalon. A SIM-kártya "újraaktiválását" is hivatalos BMW Motorrad márkakereskedő végezheti el.

   

Még több technológiai részlet
spinner