Légi motorozás.

A BMW Motorrad és a LEGO Technic megépítették a Hover Ride koncepciós modellt.

A határok feszegetése mindig is a BMW Motorrad koncepciójának részét képezte. A mobilitás jövője tele van meglepetésekkel – ez látható a lebegő boxerből. Az építőkészlet jelentette az első lépést.

A LEGO tervezők vért ittak. Készülnek a következő kalandra. A dánok színes kis kockákból már megépítették az R 1200 GS modell miniatűrjét. „A LEGO Technic segítségével bármit megépíthetsz, akár a jövőt is ” – mondta magabiztosan a tervező, Lars Thygesen. Ettől a gondolattól vezérelve a LEGO csapat és a BMW Motorrad új kihívásokat keresett.  

+ További információk

Az ambiciózus cél egy olyan futurisztikus jármű kifejlesztése volt, amely választ ad arra a kérdésre: hogyan kell kinéznie a jövő motorjának. A világ teljesen a feje tetejére állt: a LEGO tervezők saját építőkészletükre alapozva dolgozták ki a motorkoncepciót. Ami ezután következett, az egyszerűen fenomenális. A jövő motorja pontosan ugyanazokból az alkatrészekből tevődik össze, mint a LEGO Technic R 1200 GS Adventure modell, ami nem kis problémát jelentett a BMW Motorrad tervezői számára.

+ További információk

A BMW szárnyakat ad.

A lehetetlent is elérheted. A müncheni alkalmazottak életre hívták a dán koncepciót, és egy különleges motort fejlesztettek ki az építőkészletből – egy olyan motort, amely szinte lebeg az aszfalt felett. Lebegés a motoron. Alexander Buckan, a BMW Motorrad járműtervezési osztályának vezetőjét teljesen lenyűgözte ez a jövőbeli koncepció: „ A LEGO Technic BMW R 1200 GS Adventure építőkészletből összerakott fiktív modell kiváló ötletnek és óriási kihívásnak bizonyult.

A koncepció tipikus jellemzőkkel (pl. boxermotor és karakterisztikus GS-sziluett) ruházta fel a BMW Motorrad DNA-tervét, miközben a LEGO Technic tervezési elemei is hatást gyakoroltak rá. Juss el mindenhová, és építsd a jövőt. Úgy tűnik, mintha a LEGO Technic és a BMW Motorrad édestestvérek lennének. 

+ További információk

KOCKÁKBÓL ÉPÍTETT MOTOR

A két projektpartner már bizonyította a múltban, hogy közös hajóban eveznek: biztonsággal kijelenthetjük, hogy a BMW R 1200 GS Adventure már a bolygó szinte minden pontján megjelent, de előtte ezt fontos munkálatok előzték meg Lars billundi (Dánia) tervezőirodájában. Képzeld el a következőt: Lars ül a tervezőasztalnál, mellette a csodálatos, 260 kilós, 125 lóerős motorkerékpár. A dán tervezpő figyelme a motorra összpontosul; szemei a villát pásztázzák, majd a bonyolult illusztrációra merednek. 

+ További információk

A FANTÁZIA MEGVALÓSÍTÁSA ÁLL A CÉLKERESZTBEN

Miért található meg ez a motor minden irodában? Lars már közel 25 éve dolgozik tervezőként a LEGO Csoportnál. Több mint öt éve tervez járműveket a LEGO Technic számára. Szoros kapcsolatban áll a BMW Motorraddal, köszönhetően annak, hogy a motorkerékpár ott áll az íróasztala mellett. 2015 augusztusában a müncheni székhelyű vállalat először lépett kapcsolatba a billundi kreatív építőelemekből megvalósított építészet képviselőjével. Az ötlet: LEGO Technic modell építése egy valódi jármű alapján. A dán játékgyártó cég már dolgozott együtt a BMW Csoporttal, amikor kifejlesztette a MINI Coopert a LEGO Creatorban. A műszaki fanatikusok ugyancsak terveztek már motorokat. De ezek mindeddig csak virtuális modellek voltak. Most egy valódi motor szolgál modellként. 

+ További információk

A GS minden követelménynek megfelel.

A GS minden követelménynek megfelel.

Az ötlet korai szakaszában csak néhány motorra összpontosult a figyelem. Az Adventure azonban prioritást élvezett a kiválasztási eljárásban. Az új modell tervezése során minden modellnél jobbnak bizonyult a LEGO Technic számára fontos három területen: funkcionalitás, hitelesség és megépítési kihívás. Az R 1200 GS Adventure megtestesíti a felsorolt jellemzőket.  

+ További információk

Felpezsdített ambíció.

Amikor Lars meghallotta az ötletet, egy dolog világossá vált számára: ez az ő projektje lesz. „Imádom a motorokat, és igazán különleges volt számomra, hogy a legapróbb részletekig elmerüljek a tervezésben” – vélekedett a tervező. Ugyanakkor a nagyfokú tapasztalat ellenére is tartogat új kihívásokat ez a projekt. „Ez egy különleges motor, számos nem szokványos tulajdonsággal.

Példaként említhető a villa, a lengőkar és a hátsó keréken elhelyezett egyszerű emelő. Számos motort terveztem korábban a LEGO Technic cégnek, de ilyen speciális funkciókkal még nem találkoztam” – mondta Lars. A kihívás növeli az ambícióját, és azonnal munkához lát. 

+ További információk

Szinte olyan, mint egy fordítói munka.

Szinte olyan, mint egy fordítói munka.

A BMW Motorraddal való nagy találkozásra egy hónappal a kapcsolatfelvételt követően kerül sor. Az Adventure miniatűr modelljének kezdeti prototípusa már ott áll az asztalon. A modell lenyűgöző, a partnerek egymás kezébe csapnak, és a projekt elindul. Lars munkához lát. A legfontosabb eszköz a tervezőasztala mellett álló motor. „Ez nagy segítség volt számomra, mert részleteiben láthattam az alkatrészeket és meg tudtam határozni az arányokat.” Lars munkája egy fordítóéhoz hasonlít. „Meghallgatja” az eredeti járművet, rögzíti a „szavait”, morzsolgatja őket, és lefordítja a LEGO Technic nyelvére. Egyes modellek így jönnek létre, és jutnak el Münchenbe. 

+ További információk

MINDENKI LEGÓZIK

Lars találkozik a BMW Motorrad felelős tervezőivel, és bemutatja nekik a prototípusokat. A felek nagyon örülnek, hogy a LEGO Technic használja a gépet. De a tökéletes másolat létrehozásáig még akad némi teendő.  

+ További információk

Az egyeztetések folyamatosak, a részleteket mindenkor véleményezik, és a modellel természetesen játszani is lehet. A korlátozások és előírások szabta kötelékektől megszabadulva a bajorok saját virtuális modelljeiket is megépítik, és az építési láz futótűzként terjed tovább.

+ További információk

A legbonyolultabb feladat

A legbonyolultabb feladat

Lars újult erővel repül vissza Dániába. A gépről szerzett ismeretei is bővültek. Apró dolgokról van szó, pl. a gépen ferdén elhelyezett logó csak akkor lesz egyenes, ha a vezető megigazítja a nyerget. Lars tervei korrekt alapokon nyugszanak. „Igazán kreatív beszélgetés volt, de ugyanazt az álláspontot képviseltük” – jellemezte látogatását a LEGO tervezője. Dániába visszatérve az egyágú lengővilla teljesen próbára tette Lars képességeit. „Nehéz volt stabilizálni, mert teljesen műanyagból áll”. A dán tervezőnek azonban kis kockákból sikerült megépítenie a fontos részeket. Egyetlen LEGO elemet sem kellett kifejezetten ehhez a GS modellhez megalkotni. „Nem volt szükségem kompromisszumokra” – jellemezte a megvalósítás legbonyolultabb fázisát Lars. 

+ További információk
A müncheni tervstúdió látványa ösztönzőleg hatott rám. ”

Lars Thygesen

A VÉGSŐ TESZT

Kitartása végül kifizetődött. Amikor a BMW Motorrad tervezői 2016 márciusában ellátogattak a LEGO székhelyére, már az utolsó simításokat végezték a modellen. Ezt követően a modellnek át kellett mennie a LEGO-tervezők szigorú értékelési tesztjén. A minőségellenőrök nem találtak hibát, és jelezték, hogy minden rendben. „Mindenki elégedett lehet” – fogalmazott Lars. Már készen áll a következő GS kalandra: a hechlingeni Enduroparkban esedékes terepmotorozásra.    

+ További információk

További történetek, amelyek érdekelhetnek.

Megfelelő motorok.

spinner