A Concept R 18 életre kel.

A BMW Motorrad egyedi koncepciójáról lehullott a lepel a Villa d’Este-n.

Ez egy olyan világpremier, amelyre az egyedi motorkerékpárok rajongói izgatottan vártak: a BMW Motorrad új prototípus boxermotorral rendelkező egyedi koncepciója, amely a valaha készített legnagyobb hengerűrtartalmú boxer motorkerékpár. Az egyszerűen „Concept R 18”-ra keresztelt letisztult, sallangmentes motor bepillantást enged abba, hogy mi minden vár még ránk a cruiser kategóriában.

A cruiser koncepció minden babért learat a Concorsón.

A cruiser koncepció minden babért learat a Concorsón.

Mára már egyfajta hagyománnyá vált, hogy a BMW Motorrad minden májusban lélegzetelállító terveket mutat be a Concorso d’Eleganza Villa d’Este rendezvényen, az olaszországi Comói-tó partján. A világ legexkluzívabb, veterán autókat és motorkerékpárokat felsorakoztató „szépségversenyének” látogatói az elmúlt években figyelemreméltó kétkerekűeknek lehettekszemtanúi a BMW Motorrad dizájn részlege jóvoltából. Ezek közé tartozott például az eredeti R 90 S tiszteletére tervezett Concept Ninety, a hathengeres „bagger” stílusú Concept 101, valamint az eredeti és ikonikus 1936-os modell előtt tisztelgő R5 Hommage. 

 

+ További információk

A virágzó cruiser kategória rajongói nagy érdeklődéssel szemléltek két, nagy hírnévvel rendelkező építő által Japánban és az Egyesült Államokban nemrég bemutatott bámulatba ejtő, egyedi motorkerékpárt, amelyek a BMW Motorrad nagy boxermotorjának prototípusával rendelkeztek. Az építők – a CUSTOM WORKS ZON és a Revival Cycles – mindegyike szabad kezet kapott annak értelmezésére, hogyan is nézhet ki egy nagy teljesítményű, egyedi boxer motorkerékpár, és az ennek eredményeként megszülető lenyűgöző „Departed” és „Birdcage" modellek azt a kérdést vetették fel a rajongók körében, hogy vajon milyen is lehet a kinézete és a hangja egy „kézi készítésű”, igazi BMW Motorrad modellnek?

 

+ További információk
Egy motor a legnagyobb ékszer, amelyet „viselhetünk”. Nem az a lényeg, hogy a leggyorsabb legyél. ”

Edgar Heinrich

a BMW Motorrad főtervezője

Nem kell hát tovább várakozni, és azon rajongók lelkes reakcióiból ítélve, akik látták (és hallották!) a Concept R 18 leleplezését a 90. évfordulójához érkezett „Concorso” ünnepi rendezvényén, biztosan megdobogtatja majd azon rajongók sokaságának a szívét szerte a világon, akik számára fontos a hagyomány és a történelem – még egy cruiser motor modern értelmezése kapcsán is. Legalább ennyire izgalmas az a hír is, hogy a BMW Motorrad 2020-ban a „nagy boxer” motorjával meghajtott, sorozatgyártott cruiser motorkerékpárt fog bemutatni. Ha a külleme és a teljesítménye hasonló lesz a Concept R 18-éhoz, az egyedi motorok rajongói garantáltan nem fognak csalódni.

+ További információk
Olyan múltra tekintünk vissza, amelyért más gyártók bármit megtennének, és nagyszerű dolog kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. ”

Edgar Heinrich

a BMW Motorrad főtervezője

Sallangmentes és lecsupaszított dizájn a BMW Motorrad stílusában.

Sallangmentes és lecsupaszított dizájn a BMW Motorrad stílusában.

Szemedet a Concept R 18-on legeltetve gyorsan rájössz, hogy egy valódi, érzelmekkel teli, kézileg készített egyedi motor megalkotásának a vágya a tervezőket mélyen a márka múltjába vezette vissza, hogy ihletet merítsetek. Ezek a tehetséges alkotók, akik közül többen choppert vezetnek szabadidejükben, kétségkívül beváltották az R 5 Hommage 2016-os (pontosan 80 évvel a legendás sport boxer debütálása után) bemutatásakor tett ígéretüket. Ehhez a kategóriához azonban nagy motorra van szükség, így ha az eredeti R 5 500 cm3-je (a mai elvárások szerint) kevésnek is bizonyulna, a valaha létező legnagyobb motorkerékpár boxerblokk minden bizonnyal megfelel ennek a követelménynek.

+ További információk
Birdcage by Revival Cycles
Front shock absorbers of Birdcage
Side view of Birdcage
Rear suspension from Birdcage
Detail view of the frame construction
View of the rear wheel with brake disc
Birdcage from behind and from above
Birdcage with engine and seat
A BMW már régen elhatározta, hogy készít egy nagy boxermotoros heritage motorkerékpárt. ”

Michael Eder

a BMW Motorrad tervezője

Az abszolút, tiszta lényegre minimalizálva..

Az abszolút, tiszta lényegre minimalizálva..

A fent említett „hommage” modell és a hamarosan megjelenő sorozatgyártású motor között izgalmas hidat képező Concept R 18-ra egyértelműen egyenlő mértékben jellemző a megjelenés, a stílus és az ígéret, amelyet hordoz. Lényegét kétségtelenül hatalmas boxermotorja adja, amely méretét tekintve sokkal nagyobb, mint a „hommage” kiállítási darab 500 cm3-s blokkja, és amelyet arra terveztek, hogy mély benyomást keltsen. A karakteres küllős kerekeket úgy választották ki (elöl 21, hátul pedig 19 hüvelykes a méretük), hogy arányosak legyenek a tekintélyes méretekkel, és hogy ebből a legújabb kiállítási motorból alapvetően kitűnjön a stílus és a megjelenés. Az átalakított első rész és a „fishtail” kipufogó hozzájárul a motor egyedi, kézi gyártású érzetéhez. 

+ További információk

Az alacsonyan ülő, hosszú, lecsupaszított és minimalista Concept R 18 gyönyörű darab a maga polírozott alumínium hengerborításaival, a blokk finom színezésével, a könnycsepp alakú tankkal és villákkal, és az aranysárga hatást keltő hajszálcsíkos felületekkel a mély, réteges lakkozáson. Csak háromféle fémfelület-kezelést – szórt, lakkozott vagy polírozott – alkalmaztak, hogy tiszta, autentikus hatást kölcsönözzenek a motornak. Emellett az ikonikus Metzeler márkájú RILLE gumik futófelülete egyedileg kialakított mintázattal, oldaluk pedig különleges színezéssel rendelkezik. Akik ismerik az ’50-es évek BMW motorjait, felismerik majd a dombornyomott logóval és puhított bőrfelülettel ellátott Pagusa stílusú ülést.

+ További információk

Egyszerű motorozási élmény, amely feltölti a lelked.

Egyszerű motorozási élmény, amely feltölti a lelked.

Nyitott kardán, konzolos hátsó futómű, egy BMW 2002 autóból átszerelt dupla Solex karburátor, az 1950-es évek Bosch-ja által ihletett, a villaszárak közé felszerelt LED fényszóró, rejtett váltóbox – és még hosszan sorolhatnánk. Ha körbesétáljuk a Concept R 18-at, láthatjuk, hogy számos meglepetést tartogat. Mindez persze annak a történetnek a folytatása, amely az R 5 Hommage-zsal kezdődött, az izgalmas kérdés azonban az, hogy ez a történet hova vezet bennünket most – nem a high-tech útján, hanem egy egyénibb, autentikusabb és talán érzelmekkel telibb irányba. Lehet, hogy itt az idő, hogy lelassuljunk és gyönyörködjünk a tájban?

 

+ További információk

Egy mestermű titánból.

A Revival Cycles a „Birdcage”-dzsel nagy boxermotorokat állít a színre

További információk

Hasonló modellek.

spinner