A BMW Motorrad nyaktámasz-rendszer működési elve nagyon egyszerű – ütődéskor megtartja a fejet, így megakadályozza, hogy veszélyesen nagy szögben dőljön meg. A BMW Motorrad nyaktámasz-rendszer különleges felépítésének köszönhetően négyféleképp éri el ezt: ütéscsillapító anyaggal a testet tartó felületeken, az alkatrészeinek nagyfokú rugalmasságával; valamint azzal, hogy a súrlódási ellenállással rendelkező mozgó alkatrészekből álló rendszer irányítottan nyomódik össze, így a rendszer energiaelnyelő részét érő nagy ütődés esetén kontrollált törésirányokba osztja el az energiát.
Az eszköz kimagasló hatékonysága annak köszönhető, hogy a felsőtestre adja át azokat az erőket, amelyek eredetileg a fejet érnék a jellemzően sérüléssel járó balesetek alkalmával. Így tehermentesíti a nyaki gerinc szelvényeit.
A kiváló minőségű és könnyű anyagoknak – mint pl. a karbon és a Kevlár – a nyaktámasz-rendszer súlya kicsi, így kényelmes a viselése. A fej veszélyes mértékű elbillenésének megelőzése érdekében kis mértékben minden irányban korlátozza a fej szabad mozgását. Ettől függetlenül a motorozás élményéhez szükséges minden mozdulat végrehajtható, és nincs korlátozva a látómező sem. Hamar meg lehet szokni, nem zavarja a motorozást. A BMW Motorrad nyaktámasz-rendszert hosszabb utak, nagyobb sebesség vagy kemény, intenzív testmozgást igénylő terephasználat alkalmával is alig érezni, pihe könnyen nyugszik a vállon.
A BMW Motorrad nyaktámasz-rendszer a kereskedelmi forgalomban kapható motoros dzsekik alatt és fölött is lehet hordani. Első és hátsó részből áll, amelyek csatokkal kapcsolódnak egymáshoz. A nyaktámasz a könnyen kezelhető, masszív csatok segítségével gyorsan nyitható és zárható jobbról balra illetve fordított irányban is. A csatos kialakításnak köszönhetően akár egy kézzel is egyszerűen kezelhető.
+ További információk
Ezt a rendszert eredetileg versenysportos felhasználásra fejlesztették ki! Így a profi motorosok a rali- és enduro versenyeken ezt a nyaktámaszt használják. A nyaktámasz-rendszer ettől függetlenül nemcsak a terepsportnál, hanem az utcai sportnál is a legjobb választás. A célcsoport egyáltalán nincs korlátozva. A BMW Motorrad nyaktámasz-rendszere kezdőtől a profiig jó szívvel ajánlható mindenkinek, aki sokat ad a biztonságra, méghozzá a használt motorkerékpár fajtájától függetlenül és nem csak sportcélokra – nagyon jó szolgálatot tesz például túramotorosoknak is.
A BMW Motorrad nyaktámasz-rendszer alapvetően két méretben kapható, az egyik 5-16 éves korú gyerekeknek és fiataloknak, a másik felnőtteknek való. Nagyobb átalakítás nélkül hozzáigazítható viselője testéhez, három különböző hosszúságú távtartóval rendelkezik. Ennek köszönhetően a nyakrész igény szerint megtoldható illetve lerövidíthető.
A BMW Motorrad nyaktámasz-rendszer a BMW és a többi gyártó valamennyi elterjedt bukósisakjával használható. A BMW Motorrad nyaktámasz-rendszerhez teljes sisakot javasolt felvenni hozzá, de nyitott sisak mellett is hatékony védelmet nyújt viselőjének. A rendszer nyitott sisakokkal is hatékonynak bizonyult. Ugyancsak nagyon jól kombinálható a BMW saját és a többi gyártó gerincvédőjével is. Mivel egyszerűen a kabát felett viselhető, a BMW Motorrad nyaktámasz-rendszer kiválóan alkalmas a BMW motoros kabátjaival és protektormellényével együttes használatra is.
A BMW Motorrad protektormellény hátrészén külön előkészítés található a nyaktámasz hátsó bordáinak elhelyezéséhez. Egyedül szuperbike-pilótáknak kell kisebb átalakítást elvégeztetniük „púppal” ellátott kezeslábasukon. Ehhez egy kis nyílást kell kialakítani a púp és a ruha között, hogy oda lehessen csúsztatni a nyakmerevítő hátsó részét.
+ További információk

Még több technológiai részlet

spinner