Az extra felszereltség része az „Enduro” és „Enduro Pro” programban külön enduro-hangolással rendelkező kipörgésgátló (ASC – Automatic Stability Control). Az alapfelszereltség részét képező BMW Motorrad ABS-nek is van enduro-hangolása az „Enduro” és „Enduro Pro” menetprogramban. A szintén extraként rendelhető Dynamic ESA tökéletes összhangban van a választható menetprogramokkal. A rendszerbeállítás mindig az éppen aktív programhoz igazodik (lásd a futómű című fejezetet).
A vizes úton vagy rossz tapadási körülmények között használható „Rain” menetprogramban nagyon érzékletes gázadási reakció és finom adagolhatóság jellemzi a motort úgy, hogy szükség esetén teljes egészében lehívható a maximális forgatónyomatéka és névleges teljesítménye. A kipörgésgátló hamarabb avatkozik közbe, mint „Road” menetprogramban. Ha Dynamic ESA-val is felszerelt a GS motorkerékpár, az útviszonyoknak megfelelően az első-hátsó rugóstag hangolása lágy lesz.
„Road” menetprogramban a szabályzórendszerek a száraz útfelületnek megfelelő optimális beállításokat alkalmazzák. Ilyenkor közvetlen a gázadási reakciója, és egyenletes teljesítmény-kifejtés jellemzi. Finoman, jól adagolható a gáz, és homogén a nyomatékleadás.
„Dynamic” menetprogramban megvillantja sportos énjét az R 1200 GS. Még közvetlenebb és élénkebb gázadási reakció, visszafogottan szabályzó ASC és Dynamic ESA megléte esetén keményebb lengéscsillapító-hangolás jellemző rá, így maradéktalanul kiaknázhatók a motorban rejlő tartalékok.
„Enduro” üzemmódban az R 1200 GS terepen a lehető legelőnyösebben viselkedik. Finom gázadási reakció, diszkréten szabályzó enduró-ASC, optimális fékerőelosztás és ideális ABS-működés, valamint a nagy nyomatékátvitelű Dynamic ESA (opcionális) készíti fel a motort az úttalan utak kihívásaira. Ezeknek a jellemzőknek köszönhetően még a kevés enduro-tapasztalattal rendelkező motoros is könnyedén elboldogul, és tartalmas élményben részesül terepen az új R 1200 GS-sel. Ez a menetprogram a gyárilag szerelt gumiabroncsok használatára lett beállítva.
A BMW Motorrad a fokozott terepambíciókkal rendelkező felhasználók kedvéért fejlesztette ki az "Enduro Pro" üzemmódot. Ez a menetprogram élénk gázadási reakciót biztosít, s bütykös gumikkal való használatra van hangolva. Ebben a programban ugyanakkor a fékpedál lenyomásakor nem avatkozik közbe hátul az ABS; az esetlegesen meglévő Dynamic ESA pedig a lehető leghatékonyabb nyomatékátvitelre és csillapításra van beállítva. Az ASC is a professzionális enduro-használatot támogatja, ezért sokkal jobban hagyja kipörögni a kereket. Ezzel a beállítással az új BMW R 1200 GS terepen is kidomborítja a sportosságát, a terepmotorozás új dimenzióit nyitja meg a tapasztalt motoros előtt, és kiváló motorozási élményt nyújt.
+ További információk

Még több technológiai részlet

spinner