A kompakt ház a motor és a szekunder hajtás (lengővilla integrált kardántengellyel) között helyezkedik el. A teljes sebességváltó tömege csupán 13 kg.
Az erős ferde fogazású bordák gondoskodnak a finomabb összekapcsolódásáról a fogaskerekek csendesebb futása, valamint a pontosabb sebességkapcsolás érdekében. Ez a precíz működés egyértelműen érezhető váltáskor. A hagyományos motorkerékpár-váltókkal szemben, ahol a váltás a fogaskerekek tengelyen történő elcsúszása révén valósul meg, a ferde fogazású BMW Motorrad sebességváltókban a kapcsolás egy három csúszóhüvelyes körmös kapcsolóval történik, így a fogak folyamatosan összekapcsolódnak, és közvetetten lépnek működésbe. A csúszóhüvelyek előnye, hogy könnyebbek és kisebbek a kapcsolt fogaskerekeknél, ezáltal egyenletesebben mozognak a tengelyeken lévő váltóvillákon. Ez nagyon rövid, mégis határozott váltást tesz lehetővé. A szelektordob üreges kialakítású és golyóscsapágyakkal van ellátva a súly optimalizálása és az egyszerű váltás érdekében.
A szabadonfutó fogaskerekek kis súrlódási ellenállású tűgörgőkkel, míg a tengelyek golyós csapágyakkal vannak ellátva. Ezek ún. „clean bearing” csapágyak, amelyek meggátolják az apró szennyeződések bejutását, ezáltal megnőtt a szervizintervallum, és már csak 40 000 kilométerenként kell sebességváltó-olajat cserélni.
A váltótengely a bal oldalon van kivezetve a házból, ami megkönnyíti a váltópedállal való kapcsolat kialakítását.
A hatodik sebességfokozatnak és a rövid áttételnek köszönhető optimális sebességváltás révén kiválóak a súrlódási értékek. A váltó potenciométerrel lett felszerelve, hogy alapértelmezetten látható legyen a multifunkciós kijelzőn az aktuális sebességfokozat. A potenciométer cseréjéhez nem kell kiszerelni a sebességváltót a helyéről, így kevesebb időt és energiát kell karbantartásra szánni.
+ További információk

Még több technológiai részlet

spinner